JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker fleksibilitet

Barn av innsatte ønsker å snakke med forelderen «når de har noe å si». De etterspør mer fleksibilitet i kontakten med innsatte foreldre.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Justisdepartementets forslag for å styrke kriminalomsorgens ivaretakelse av barn av innsatte er på høring, og FFP – For Fangers Pårørende har spurt fem ungdommer med foreldre i fengsel om hva som er viktig for dem. De er tydelige på at mer fleksibilitet i kontakten er avgjørende.

Høring

FFP fikk innspill fra fem ungdommer i alderen 12 til 20 år, og daglig leder Hanne Hamsund forteller at de hadde klare synspunkter på hva som kan gjøre situasjonen lettere.

– Ungdommene etterlyser at det tas mer hensyn til dem. De tidligere endringene vi har fått har ofte handlet om små barn. Vi synes de er en spennende og tydelig stemme inn i høringen, sier hun.

At ungdommene tydelig poengterer at de ønsker mer fleksibilitet for besøk og telefoner, mener Hamsund bør lyttes til.

– Det er veldig strenge rammer for besøk og telefonsamtaler i fengsel. Man er bundet til en kvote og spesielle tidspunkter der den innsatte kan ringe hjem, og barna var tydelige på at de føler seg bundet av dette. «Vi må få snakke med pappa når vi har noe å si,» sa en av dem.

Kontaktperson

FFP mener fleksibilitet i besøkene bør innføres, slik som i helsevesenet der pårørende i større grad kan komme når de vil. Innenfor visse rammer bør det være pårørendes behov og ikke fengselets kvoter som styrer kontakten, mener de.

– Reiseavstander og barnas aktive liv ellers vil gjøre at fengslene ikke rennes ned av besøk. Vi mener dette burde være mulig å gjennomføre, sier hun.

Hamsund vil særlig utfordre kriminalomsorgen på dette i de nye enhetene som foreslås etablert, som skal ha et særlig barneperspektiv. I lovforslaget ligger det at det skal opprettes en barneansvarlig i fengslene, noe ungdommene støtter varmt.

– De ønsker en person som er «snill, glad og kanskje litt rar». De ønsker at disse personene skal kjenne barn og ungdoms interesser, og som vet hvem pappaen deres er, forteller Hamsund.

Aktivitet

Ungdommene ønsker også at det legges til rette for å gjøre aktiviteter sammen med forelderen når de er på besøk i fengselet.

– De er veldig tydelige på at når det ikke er noe å gjøre i fengselet, så kan en time være mer enn nok. Ungdom sitter ikke ved et bord og leker med dukker, de ønsker å ha muligheten til å gå ut og gjøre aktiviteter, det er en lettere måte å ha samvær på. De som har foreldre i åpne fengsler, er veldig fornøyde med mulighetene der, sier hun.

Bursdager er også et punkt de unge er opptatt av, og de ønsker å kunne feire sammen med forelderen sin.

– Dette er et lovforslag som skal ivareta barna, derfor er det viktig å spørre dem, som kan si hvilke behov de har, sier Hamsund.

Annonse
Annonse