JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slutt på hundeprosjektet

– Med dette framtidsrettede hundeprosjektet er Bruvoll et fengsel vi liker å vise fram, sa justisminister Knut Storberget under åpningen av hundeprosjektet i 2008.

yngvil.mortensen@lomedia.no

Etter fire års vellykket drift skal hundeprosjektet legges ned, fordi Bruvoll fengsel må spare penger, sier tidligere fengselsleder Jan Korsvold.

Til våren, når de fem valpene på Bruvoll fyller året og leveres til Forsvarets hundeskole, kommer det ingen flere valper til fengselets kennel.

En annens liv

– Det blir rart å gi henne fra seg, sier fôrvert Lars Otterstad og kikker ned på den hoppende glade hollandske gjeterhunden Farrah (9 måneder) som spinner i snøen rundt bena hans. Henne har han hatt ansvar for siden hun var tre måneder gammel.

Det har vært viktig for ham «å ta ansvar for en annens liv», sier han, og bra for miljøet i fengselet. Og bra for Forsvaret. Rundt 20 hunder har vært med i samarbeidet med Bruvoll fengsel, der fôrvertene trener opp hundene på søk. Når Forsvarets hundeskole får valpene tilbake, fortsetter treningen i opp til et år. De skal bli minehunder.

Hvor mye?

Vi spør Jan Korsvold, tidligere fengselsleder og nå assisterende regionsdirektør i Kriminalomsorgen region nordøst, om hvor mye penger fengselet sparer på å nedlegge hundeprosjektet. Svaret er uklart.

– Vi ba om 2,1 millioner kroner i fjor, men fikk 300 000. I år er dette tatt ut i sin helhet. Det er vanskelig å være konkret, for det er så mange faktorer som påvirker dette. Vi kommer fort på en sum som er noe mellom de to nevnte beløpene, nærmere 2,1 millioner enn 300 000, skriver Korsvold i en e-post.

– Vi tar på oss et betydelig ansvar for hundehold. Det slipper vi ved at det nedlegges, skriver Korsvold.

Ny statsråd

I fjor var hundeprosjektet truet med nedleggelse. Men da reddet daværende justisminister Knut Storberget det. Så sluttet Storberget, og så bestemte fengselsledelsen å legge ned prosjektet.

– Hva mener Justisdepartementet om at hundeprosjektet, som tidligere justisminister Knut Storberget omtalte som framtidsrettet og viktig, skal nedlegges?

I Justisdepartementet mener de fortsatt at hundeprosjektet er et godt tiltak, men at den økonomiske situasjonen er slik at det ikke er driftsmidler til det.

– Hundeprosjektet er ikke lagt inn som en ordinær oppgave ved Bruvoll. Det er Kriminalomsorgen region nordøst som velger å avvikle, og de må tilpasse seg de økonomiske rammebetingelsene de har, sier statssekretær Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet.

Annonse
Annonse