JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fengselsbetjentene trives trass voldsrisiko

Risiko for vold, ja, men fengselsbetjentene trives på jobben likevel, kommer det fram i en bacheloroppgave i juss.

yngvil.mortensen@lomedia.no

– Risiko for vold virker negativt på jobbtilfredsheten, men ikke så mye at det skaper mistrivsel blant fengselsbetjentene, sier Linn Martine Bjørseth, jusstudent.

Hun skrev bacheloroppgaven sin i juss og ledelse sammen med Lovise Skaran, Camilla Nybakken og Tonje Tveten, som har jobbet som ekstrabetjent i fengsel. De fikk karakteren A på oppgaven med tittelen «Påvirker risikoen for vold fengselsbetjentenes jobbtilfredshet ved fengsel X – Hvis så, hvordan?».

Det er ikke forsket på sammenhengen mellom risiko for vold og fengselsbetjenters jobbtilfredshet tidligere.

Gode kolleger

De tilbrakte to dager i fengselet, hvor kan ikke røpes, og dybdeintervjuet åtte fengselsbetjenter.

«Det gjennomgående (…) er at informantene uttrykker redusert jobbtilfredshet i forbindelse med risikoen for vold og den dårlige bemanningssituasjonen», skriver de i oppgaven. Men ikke så mye at det skaper generell mistrivsel. Syv av de åtte betjentene som ble intervjuet sier de trives på jobben.

– Vi fant at sosiale faktorer er den viktigste grunnen til at de trives, det å ha gode kolleger å snakke med, sier Bjørseth. Viktig for jobbtilfredshet er også ledelsesstil og sikkerhet.

– Hvis det er godt ivaretatt, vil det veie opp for den negative påvirkningen risiko for vold har på jobbtilfredsheten, konkluderer studentene i oppgaven.

Brev til Justisdepartementet

De fire studentene sendte et eksemplar til Justisdepartementet, og la ved et brev med forslag til tiltak som de mener kan redusere risikoen for vold. De fire mener det bunner i et spørsmål om bemanning.

«Det er klart at bemanningssituasjonen vanskelig lar seg gjøre noe med av ledelsen ved fengslene alene, og at det derfor må være politisk vilje til stede. (…) Hvis fengselsbetjentene er flere på jobb, kan dette også virke forebyggende mot vold og gjøre fengselsbetjentene tryggere», skriver de i brevet. De har ikke fått svar.

Forsvarlig arbeidsmiljø?

Fire av åtte spurte mener at det ikke er fullt forsvarlig arbeidsmiljø i fengselet, to tviler, og to mener det er fullt forsvarlig.

«Nei, det er for lite bemannet. Det er det som er problemet, at vi har minimumsbemanning hele tiden.» En annen sier, «(…) Men ja, jeg føler det er et forsvarlig arbeidsmiljø bortsett fra med bemanning». «Ja, jeg føler meg trygg på jobb, men det varierer jo veldig i forhold til situasjonen på huset (…)», sier en tredje.

Like stor belastning

Seks av åtte av betjentene som ble intervjuet sier at risikoen for vold er noe de ofte tenker på, og de mener risiko for vold kan være en like stor belastning som faktisk å bli utsatt for vold.

En sier «(Jeg) har noen ganger tenkt på å bli hjemme når jeg vet at det er mange farlige personer på avdeling, men veldig sjelden, og grunnen til det er gode kolleger.» En annen sier «(…) Det går ikke en dag uten at jeg tenker på det.»

Annonse
Annonse