JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bekymret for todeling

Det nokså positive bildet av norsk økonomi skjuler en splittelse som kan få alvorlige konsekvenser.

Det mener Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

- De økonomiske prognosene i Europa for 2012 er nedjustert siden forrige rapport. Situasjonen har ikke bedret seg, det er derfor fortsatt usikkerhet, og det påvirker våre vurderinger for eksportbedriftene, sier sjeføkonom Tor Steig i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

I rapporten Økonomisk overblikk, med prognoser for i år og neste år blir det reist bekymring for det NHO mener er en todeling som ser ut til å få feste stadig dypere i norsk økonomi. Mens alle piler peker rett til værs i oljesektoren og omkringliggende virksomheter, har fastlandsindustrien og eksportnæringen problemer med i det hele tatt å klare å holde hodet over vannet.

– Les også: En halv million NHO-ere

Det nokså positive bildet av situasjonen i norsk økonomi tildekker problemene den internasjonale økonomiske krisen skaper for norske bedrifter som konkurrerer med og selger sine produkter til andre land.

Det gjør norsk økonomi og arbeidsliv avhengig av oljesektoren i en så stor grad at oljerelatert virksomhet er i ferd med å fortrenge virksomheter i konkurranseutsatt næring ved å drive opp kostnadsnivået og stikke av med kompetent arbeidskraft.

- Vi ser dessuten betydelige regionale forskjeller, der områder med stor andel virksomheter knyttet til olje og gass - spesielt Rogaland - har sterkest sysselsettingsvekst, mens behovet for arbeidskraft i Telemark, Buskerud og innlandet er svært lavt, sier Steig.

– Les også: Et friskt prosjekt

Statistikken viser at den forventede veksten i sysselsetting for i år ligger på 2,6 og 2,2 prosent i Rogaland og Oslo med Akershus, mens den i er på 0,4 og 03 prosent i Telemark og innlandet. I Buskerud er det ventet en tilbakegang i sysselsettingen med 0,1 prosent.

NHOs prognoser er basert på svar fra 2.500 bedrifter. Jevnt over ser organisasjonen dystrere på utviklingen i år og neste år enn Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Våre prognoser utfyller og utdyper nok det bildet SSB viser fram, sier avdelingsdirektør Dag Aarnes.

Bekreftes av Norges Bank

Påstanden om en tosporet økonomi blir underbygget av Norges Banks regionale nettverk onsdag. I spørreundersøkelsen, hvor 320 bedrifter har deltatt, går det fram at oljerelaterte virksomheter har lyse utsikter. Men for de delene av norsk næringsliv som eksporterer varer eller som selger dem til hjemmemarkedet synes det eneste lyspunktet å være at fallet i produksjonsveksten de neste seks månedene kanskje ikke blir like stort som fryktet.

Andelen næringslivsledere som tror på økt lønnsomhet har likevel økt med 4,5 prosentpoeng til 39,3 prosent siden forrige undersøkelse, mens andelen som venter svekket lønnsomhet, har sunket med 2,3 prosentpoeng til 15,5 prosent, ifølge Norges Banks forventningsundersøkelse onsdag.

Det går imidlertid ikke fram om det først og fremst er oljerelaterte bedrifter som tror på vekst.

Også på spørsmål om bemanning gir lederne uttrykk for litt mer optimism - selv om andelen optimister fortsatt framstår som lav. 34,7 prosent av lederne tror de har flere ansatte om tolv måneder, opp fra 32,5 prosent i forrige kvartal. Andelen som venter å ha færre ansatte har sunket med 4,7 prosentpoeng fra 13,6 prosent. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse