JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pengene er på plass

Tre og et halvt år etter at Ingebrigt Bjerke var permittert i seks måneder, har han fått dagpenger.

Jan-Erik Østlie

ane.borrud@lomedia.no

Ingebrigt Bjerke er heltids- og helårsansatt hos Oppdal Skiheiser. Etter til sammen 17 år i bedriften, de siste fem som helårsansatt, ble Ingebrigt Bjerke og Ingvald Hagen for første gang permittert i midten av mai i 2011. Flere faktorer bidro til at det var for lite arbeid den sommeren. Overraskelsen var stor da de fikk avslag på søknad om dagpenger.

Klage på klage

Bjerke påklagde vedtaket til Nav Klageinstans sør, men fikk ikke medhold. LOs juridiske tok saken, og anket vedtaket til Trygderetten. I august 2012 kom kjennelsen: Trygderetten stadfestet vedtaket fra Nav Klageinstans Sør. Ingebrigt Bjerke hadde ikke krav på dagpenger. Da anket LOs juridiske saken til Lagmannsretten.

Men det var ikke bare i Oppdal dagpenger ved permittering ikke ble innvilget. Nav hadde strammet kraftig inn på hva de aksepterte som grunnlag til å få dagpenger, og LOs juridiske hadde flere lignende saker. Da det ble klart at en tilsvarende sak, som gjaldt to ansatte ved Trykkpartner Grytting AS i Orkdal i Sør-Trøndelag, skulle opp i Høyesterett, ble saken til Bjerke og hans kollega satt på vent til høyesterettsdommen forelå.

Høyesterettsdom

I mars i år kom dommen fra landets høyeste domstol:. Trykkerne vant og Nav ble pålagt å utbetale dagpengene for perioden de var permittert i 2011.

– Jeg tenkte at nå er vi sikkert ferdige, men så enkelt var det ikke, sa Ingebrigt Bjerke til Arbeidsmanden i sommer, da han fortsatt ventet på pengene sine.

LOs juridisk inngikk et forlik med regjeringsadvokaten, som sa at Nav skal behandle saken på nytt. Og nå er endelig dagpengene til Ingebrigt Bjerke og Ingvald Hagen kommet.

Selv om saken har vært en tålmodighetstest, så er Bjerke fornøyd.

– Du må ha en utrolig tålmodighet for å stå i slike situasjoner. Og hadde det ikke vært for at LOs juridiske hadde tatt saken vår, så hadde det ikke skjedd noen ting. Her har LO stått på for våre rettigheter på en måte vi ikke hadde klart som uorganiserte privatpersoner, sier han.

En meget spesiell sak

LO-advokat Karl Inge Rotmo har ført saken for LO-organiserte som ikke fikk dagpenger.

– Ingebrigt Bjerke og mange andre fikk avslag på søknad om dagpenger fra våren 2011. Det startet i Sør-Trøndelag, og de sakene havnet på mitt bord. Da det kom flere saker fra hele landet, ble det naturlig at jeg tok hånd om dem.

Rotmo kaller høyesterettsdommen det store juridiske slaget – som ble vunnet.

– Det var en åpenbart riktig dom i Høyesterett, sier han.

Dommen var også viktig.

– Dersom Navs tolkning hadde stått seg, hadde hele permitteringsordningen stått og vaklet. Kostnadene ved permitteringer hadde blitt veltet over på arbeidstakerne. Da kunne arbeidstakerne kommet i den paradoksale situasjonen at de heller ville bli sagt opp enn permittert, for ved oppsigelse har man rett på arbeidsledighetstrygd.

Rotmo påpeker at Nav etter høyesterettsdommen har vist en stor vilje til å få løst dagpengesakene.

– Vi har hatt flere møter med Nav etter dommen. De er generøse, og sier at dersom det ikke foreligger noen protokoll på bedriften om enighet om permittering, kan man lage en protokoll nå som slår fast at det var enighet på permitteringstidspunktet. Dette er helt spesielt.

Etterlysning fra Nav

I september sendte Nav ut brev til 1540 personer som søkte om dagpenger mellom 1. januar 2011 og 1. februar 2014 mens de var permitterte, men som fikk avslag og klaget på dette.

I brevet slår Nav fast at dersom du passer inn i en av de tre gruppene nedenfor, kan du få søknaden din vurdert på nytt.

• Du fikk avslag på søknaden din fordi grunnen til at du ble permittert ikke var ekstraordinær, uventet eller uforutsigbar.

• Du fikk avslag på søknaden din selv om du og arbeidsgiveren var enige om at permitteringen var nødvendig.

• Du fikk avslag på søknaden din fordi du ikke ville ta arbeid hvor som helst i landet mens du var permittert.

Utfordringen til Nav er at de ikke har oversikt over dem som fikk avslag på søknad om dagpenger, men som ikke klagde på vedtaket. Dermed kan det finnes mange land og strand rundt som kan gå glipp av dagpenger de har krav på.

– Jeg vil oppfordre alle tillitsvalgte og medlemmer om at dersom de, eller noen de vet om, har fått avslag på søknad om dagpenger på feil premisser, at de fremmer et krav om dagpenger til Nav, avslutter Rotmo.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse