JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stiller til høring

Statsråd Audun Lysbakkens (SV) to statssekretærer møter til høring i kontrollkomiteen dersom de blir innkalt.

– Fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet stiller til høring de som komiteen måtte be komme, sier departementets kommunikasjonssjef Maria Brit Espinoza i en e-post til NTB.

SV-statssekretærene Kirsti Bergstø og Henriette Killi Westhrin kan dermed måtte møte i Stortinget for å svare på spørsmål fra blant andre Frps Anders Anundsen, Høyres Per-Kristian Foss og Venstres Trine Skei Grande om hvordan det gikk til da SU-organisasjonen Jenteforsvaret fikk 154.000 kroner av departementet uten utlysning og uten åpen prosess.

– Les også: Lysbakken-gransking vil ta uker

Komiteen står fritt til å innkalle hvem de vil til en åpen høring, men rent formelt har bare statsråden plikt til å møte.

Og så langt har all kommunikasjon om prosessen opp mot den regelstridige tildelingen av penger til selvforsvarskurs gått gjennom barne-, likestillings- og inkluderingsminister Lysbakken.

– Jeg ser fram til å få legge fram alle sakens nyanser og min versjon av den, sa Lysbakken til NTB tirsdag.

– Les også: Holder hånden over Bergstø

De dokumentene som departementet så langt har lagt fram i saken, viser at statssekretær Bergstø har hatt en rolle i prosessen. I et notat heter det at Bergstø gikk mot embetsverkets råd om at støtte til selvforsvarskurs måtte på anbud.

Dokumentene peker også ut Bergstø som den som gikk mot embetsverkets råd om ikke å gi penger til Jenteforsvaret fordi den partipolitiske koblingen kunne være problematisk.

– Les også: Lysbakken freder statssekretærene

Det er ingen automatikk i at Lysbakkens to statssekretærer blir innkalt til høring, og det er heller ikke umiddelbart åpenbart for komiteen at de skal innkalles.

– Stortinget kjenner kun statsråden, påpekte Høyre-veteran Foss da NTB spurte om det er naturlig for komiteen å kalle inn de to statssekretærene.

Imidlertid var Venstres Trine Skei Grande helt klar på at det vil være naturlig, «for å få saken belyst». Samtidig understreket Aps komitémedlem og parlamentariske nestleder Martin Kolberg at posisjonen ikke vil stille seg i veien for en bred høring.

Dermed har Skei Grande i praksis flertall for å be Bergstø og Westhrin om å stille til en åpen høring. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse