JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot legereform

Pasienters ansvar for egen helse vil bli pulverisert hvis forslaget til ny fastlegereform går gjennom, mener Venstre.

Helsepolitisk talskvinne Borghild Tenden tror endringene som er foreslått av helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) ikke vil la seg gjennomføre i praksis.

Tenden mener fastlegenes arbeidsbyrde blir uoverkommelig og at arbeidsdagen blir ytterligere byråkratisert. I tillegg er hun bekymret for at legene blir tillagt et for stort ansvar for å følge opp pasientene.

– Les også: Slaktes av fastlegene

– Helseministerens forslag til endringer medfører i praksis at folk fratas ansvaret for egen helse og at dette ansvaret legges på fastlegene. Det personlige ansvaret for egen helse pulveriseres og institusjonaliseres, sier Tenden.

Et av forslagene er at fastlegene skal ha større ansvar for pasientene på sine lister, også de som ikke selv har tatt kontakt.

– Forslag til ny fastlegeforskrift inneholder tallrike pålegg om både oppsøkende virksomhet og rapportering. I høringsbrevet står det blant annet at fastlegene skal ha oversikt over både tjenestebehov og legemiddelbruk og de faktiske tjenester innbyggerne på listen mottar i kommune- og spesialisthelsetjenesten, sier Tenden.

– Les også: Grasrotopprør

Tenden spør helseministeren om hun vil ta hensyn til innspillene som har kommet fra fastlegene i den endelige forskriften.

Rundt 3.000 av landets snaut 4.500 fastleger har skrevet under et protestskriv til Strøm-Erichsen for å gi uttrykk for sin misnøye med forslagene som ble lagt fram rett før jul. Mange fastleger har også varslet at de ikke vil fornye sin avtale med kommunen dersom endringene går gjennom. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse