JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Europas jusselite gjør opprør

549 av Europas fremste arbeidsrettsjurister har undertegnet et opprop der de protesterer mot kuttene i faglige og sosiale rettigheter i mange land. «På sikt settes freden i Europa i fare», advarer de.

torgny.hasaas@lomedia.no

EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet får sterk kritikk av 549 av Europas fremste arbeidsrettsjurister. Juristene protesterer mot at de sosiale og faglige rettighetene skyves til side, når krisa skal løses. De 549 juristene har samlet seg i et opprop hvor de uttrykker dyp bekymring for kuttene.

De tre institusjonene, som gjerne går under fellesbetegnelsen troikaen, har ifølge juristene gått for langt i å sette inn strukturelle tiltak som bare er med å utvide den europeiske krisa i stedet for å løse den. Tiltakene truer ikke bare den sosiale modellen i Europa, men hele det europeiske integrasjonsprosjektet, skriver juristene.

Blant de norske underskriverne er Stein Evju, professor i offentlig rett og tidligere gjennom mange år leder for Arbeidsretten. Evju regnes som en av Norges fremste spesialister på arbeidsrett.

– Ja, jeg er bekymret for utviklingen. Det er derfor jeg har skrevet under sier Evje til frifagbevegelse.no.

I oppropet skriver arbeidsrettsjuristene at

– Krisa legger et ulidelig press på lønnsmottakere og deres rettigheter i mange land.

– Ikke bare undergraves det kollektive forhandlingssystemet, men det foregår et systematisk angrep på selve retten til kollektive forhandlinger

– Troikaen tvinger EU-land til å gjennomføre dramatiske avreguleringer av arbeidsmarkedet og det sosiale sikkerhetsnettet. Dette fører til at fagorganisasjoner svekkes.

– Dramatiske nedskjæringer som rammer arbeidstakere fører til at folk vender seg bort fra EU-prosjektet og til økt fremmedfiendtlighet, som i økende grad rammer minoriteter. På sikt settes freden i Europa i fare.

– Last ned: Oppropet i sin helhet (svensk tekst)

– Last ned: Signaturliste med navnene på alle underskriverne

– Det er først og fremst situasjonen i Hellas vi protesterer mot, sier Evju. Men han peker på at også i de andre europeiske landene hvor troikaen har vært inne, har den stilt krav til hvordan arbeidslivet skal reformeres.

Evju tror ikke det er noen direkte fare for at disse tiltakene skal komme til Norge, men i EU-parlamentet foregår det nå en omfattende debatt om Håndhevingsdirektivet. I dette direktivet har EU-kommisjonen foreslått å sette et tak på hvilke maksimumsrettigheter et land kan gjøre gjeldende for utenlandske arbeidstakere.

Evju mener dette kan føre eksport av sosial dumping.

De andre norske underskriverne er Kristin Alsos fra forskningsstiftelsen Fafo, og professor Johann Mulder ved Universitet i Oslo.

Annonse
Annonse