JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stabil arbeidsløshet

Knappe 90.000 mennesker var enten arbeidsløse eller sysselsatt på ulike arbeidsmarkedstiltak ved utgangen av februar.

einar.fjellvik@lomedia.no

Februartallene fra Nav forteller at 69.500 personer var registrert som helt arbeidsløse ved Nav-kontorene ved utgangen av måneden. I tillegg var 19.800 personer midlertidig sysselsatt på ulike arbeidsmarkedstiltak. Det gir en brutto arbeidsløshet på 89.300 personer. Det er vel 50 færre enn for en måned siden og vel 4.300 færre enn for et år siden.

– Last ned:Februartallene fra Nav

Lang vei tilbake

Arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad er i den hyggelige posisjon at han måned etter måned kan publisere Europas laveste arbeidsløshetstall. Men heller ikke her til lands greier vi å komme tilbake til situasjonen før finanskrisa.

Går vi tilbake til februar 2008 var 42.000 personer registrert som helt arbeidløse og ytterligere 11.550 på tiltak. Til sammen gir det en brutto arbeidsløshet som var 35.700 lavere enn i dag.

EU over 10 prosent

Samtidig med at Nav offentliggjorde arbeidsløshetstallene for februar her hjemme offentliggjorde Eurostat de tilsvarende tallene for januar i EU-området. De forteller om 24,3 millioner helt arbeidsløse. Det utgjør 10,1 % av arbeidsstyrken i EU. Til sammenlikning viste januartallene her hjemme 2,8 % helt arbeidsløse.

Verst rammet av EU-landene er Spania og Hellas med henholdsvis 23,3 og 19,9 prosent arbeidsløse. 5,5 millioner av de arbeidsløse i EU-landene er unge under 25 år.

Bremsene på igjen i bygg og anlegg?

Her hjemme er det fortsatt flest arbeidsløse innen bygg og anlegg og i industrien. Men særlig bygg og anleggsnæringen har vært i kraftig bedring de siste månedene. Arbeidsløsheten i denne næringen er redusert med 24 % det siste året.

Bekymringen akkurat nå er at antall jobber som lyses ledige i bygg- og anleggsnæringen har begynt å synke. Nav-direktør Joakim Lystad mener likevel det er fortidlig å si om dette er starten på en nedgang eller det bare betyr at etterspørselen etter arbeidskraft begynner å stabilisere seg.

To fylker økte

I alle fylker, unntatt Telemark og Finnmark, har arbeidsløsheten gått ned det siste året. Størst er nedgangen i Trøndelag og i kystfylkene på Vestlandet.

Nav trekker også fram et annet lyspunkt fra februartallene: Det er blitt merkbart færre nye arbeidsløse det siste året. Nedgangen er på 7 %.

Annonse
Annonse