JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppsigelses-iver ved Universitetet i Oslo

28 språkforskerne i Norsk Ordbok føler seg dårlig behandlet av Universitet i Oslo. De er oppsagt fra nyttår, to måneder før strengt tatt nødvendig.
SKUFFET: – Vi representerer et fagmiljø som det har tatt lang tid å bygge opp, men som det har vist seg kan være fort gjort å rive ned igjen, sier prosjektdirektør Åse Wetås

SKUFFET: – Vi representerer et fagmiljø som det har tatt lang tid å bygge opp, men som det har vist seg kan være fort gjort å rive ned igjen, sier prosjektdirektør Åse Wetås

Ole Palmstrøm

may.berg@lomedia.no

NTL mener universitetets behandling av forskerne er helt uakseptabel

Siden 2002 har etter hvert 28 språkforskere ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier jobbet på høytrykk med å fullføre Norsk Ordbok 2014, en gave til det norske folk fra Kulturdepartementet i anledning grunnlovsjubileet. Nå går det mot slutten; i løpet av de første par månedene av 2015 er man ferdig med det 12 bind sterke verket som omfatter 300 000 ord fra nynorsk og norske dialekter. Men Universitetet i Oslo har hatt det travelt med å levere oppsigelsene til forskerne.

I sommer fikk de beskjed om at de var oppsagt med virkning fra 31. desember 2014, selv om det var en kjensgjerning at arbeidet kom til å fortsette inn i 2015.

Prosjektdirektør Åse Wetås mener at universitetet kunne vist hensyn til medarbeiderne, og ventet med oppsigelsene.

– Kulturdepartementet var innforstått med at prosjektfullføring kom til å skje et par måneder inn i 2015. Men universitet ville ikke ta den sjansen, og valgte i stedet å plassere risikoen på hver enkelt av oss, og si oss opp fra nyttår, sier Wetås.

Møysommelig arbeid

Arbeidet med ordboka ble påbegynt så langt tilbake som i 1930, og første bind ble utgitt i 1966. Fram til Kulturdepartementet på begynnelsen av 2000-tallet bestemte seg for å gi full gass og fullføre prosjektet til grunnlovsjubileet, var det utgitt fire bind.

– På toppfart har vi produsert ett ordboksbind på 15 måneder, sier Wetås.

Bindene som er utgitt etter 2002 er digitaliserte og ligger fritt tilgjengelige for publikum på Internett. De fem første bindene finnes bare mellom permer. Å digitalisere og oppdatere de fem første bindene er en av oppgavene som medarbeiderne gjerne skulle tatt fatt på til neste år. I forslaget til statsbudsjett er prosjektet sikret finansiering til å fullføre bind 12.

Foreløpig er fire av forskerne sluttet, og tre nye forsvinner ved nyttår.

– Men det kan bli flere, sier Wetås, som synes det er synd at universitetet mister den spesialkompetansen disse forskerne har før det er besluttet hvordan ordboktjenesten skal vedlikeholdes i framtida, og før framtida for språksamlingene til Universitetet i Oslo er avgjort.

Universitetet har frasagt seg det framtidige ansvaret for både ordboktjenesten og landets største språksamlinger, som har vært universitetets ansvarsområde i over førti år.

Ifølge Wetås risikerer man i verste fall at samlingene stues vekk i et arkiv, til stor skade både for framtidig forskning og for forvaltningen av det norske språket.

NTL bestrider oppsigelsene

Forskerne har vært innforstått med at Norsk Ordbok var et tidsavgrenset prosjekt. Det er måten universitetet og instituttet har valgt å avslutte prosjektet på som opprører medarbeiderne.

Mange av dem er organisert i NTL. Gjennom forbundet bestrider de universitetets rett til å si dem opp med virkning fra nyttår, fordi bortfallet av arbeidsoppgaver ikke skjer fra dette tidspunktet.

Saken er til behandling i universitetets klageorgan.

Ifølge Knut E. Karlsen er rett til ventelønn et annet tema som de har tatt opp gjennom NTL. Som ansatte ved universitetet har de fortrinnsrett til ledige stillinger.

Karlsen sier at flere av kollegene har søkt på ledige administrative stillinger på universitetet og har blitt avfeid med at de ikke har administrativ praksis.

– Det er opplagt at vi opplever oppsigelsene som drastiske. I en slik situasjon er det stor forskjell på 31. desember 2014 og 28. februar 2015. En ryddigere saksbehandling kunne vært med på å gjøre det enklere for oss, sier Karlsen.

Sviende kritikk fra NTL

Ellen Dalen, NTL-leder på Universitetet i Oslo, mener at det formelle grunnlaget for oppsigelsene er mildt sagt tvilsomt.

– Situasjonen rundt Norsk Ordbok og språksamlingene er langt fra avklart, blant annet vet vi ennå ikke om det kommer til å bli en virksomhetsoverdragelse. Da burde universitetet vente med å gå til oppsigelse til det er helt på det rene at arbeidet er bortfalt, sier Ellen Dalen, leder for NTL-foreningen på Universitetet i Oslo.

Hun mener universitetet og instituttet fraskriver seg ansvaret for forskerne. Hun synes de svikter både når det gjelder å ivareta det formelle arbeidsgiveransvaret og på det medmenneskelige planet.

Dalen konstaterer at universitetet verken har rutiner eller vilje til å håndtere slike saker.

– Når grunnlaget for stilling bortfaller, skal arbeidsgiver forsøke å finne annet passende arbeid før man går til oppsigelse. Det vi ser, er at forskerne må gå kanossagang mellom de ulike enhetene og nærmest trygle om annen jobb. Universitetet på sin side er så opptatt av å ikke ta til seg overtallige, at de går langt i å underkjenne de ansattes kompetanse. Det er helt uakseptabelt, sier Dalen.

Norsk Ordbok 2014

Norsk Ordbok kommer til å inneholde 300 000 artikler om ord fra nynorsk og norske dialekter.

Verket blir på 12 bind, og siste bind skal fullføres i første kvartal 2015

Norsk Ordbok er tilgjengelig på nettet: no2014.uio.no

På toppfart har vi produsert ett ordboksbind på 15 måneder.

Åse Wetås, prosjektdirektør

– Flere har fått jobb

HR-sjef Helga Reiss ved Det humanistiske fakultet sier til NTL-magasinet at det hele tiden har vært planen å avslutte prosjektet i 2014.

– Norsk Ordbok 2014 er et eksternt prosjekt finansiert av Kulturdepartementet. Det har hele tiden vært klart at prosjektet skulle avsluttes i 2014.

Alle ansatte på prosjektet har vært på kartleggingssamtaler og fått tilbud om karriereveiledning og hjelp til CV og søknadsskriving, skriver hun i en epost.

Hun sier at Det humanistiske fakultet har samarbeidet med Universitetet i Oslo sentralt og fulgt de retningslinjene de har ved oppsigelse av ansatte på universitetet.

– I tiden før oppsigelsen ble alle relevante stillingsutlysninger både på fakultetet og ved Universitetet i Oslo stoppet, slik at de ansattes kvalifikasjoner ble vurdert. Flere har allerede fått jobb ved Universitetet i Oslo, sier hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

Norsk Ordbok 2014

Norsk Ordbok kommer til å inneholde 300 000 artikler om ord fra nynorsk og norske dialekter.

Verket blir på 12 bind, og siste bind skal fullføres i første kvartal 2015

Norsk Ordbok er tilgjengelig på nettet: no2014.uio.no