JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Opplæring er i fare

Når halvparten av bygningsarbeiderne i Oslo er innleid, er risikoen stor for at fagopplæringen er i fare, frykter Petter Vellesen, leder for Oslo Bygningsarbeiderforening.

nina.sandaas@lomedia.no

Vellesen har tunge fakta for egne meninger som skal han framføre på årskonferansen til Manifest 13.mars. Han viser til undersøkelsen som ble foretatt av De Facto i fjor høst i Oslo blant de store entreprenørselskapene og i vikarbyråene. Den fant at på 18 byggeplasser var halvparten av bygningsarbeiderne innleid gjennom de største bemanningsbyråene. Halvparten av resten jobbet for spesialiserte underentreprenører. Denne tendensen har forsterket seg fra 2007, da en tilsvarende undersøkelse ble gjort.

For få faste

– Med dette regimet svekkes fagopplæringen betraktelig, og den er jo utsatt fra før. Norske entreprenører vegrer seg for å ansette faste arbeidere. Dette er en måte å holde nede kostnadene på. Når de fast ansatte fortrenges, er det for få fagarbeidere til å holde tilstrekkelig høyt antall lærlinger. I de store bedriftene vil en naturlig lærlingandel ligge på rundt 10 prosent, sier Petter Vellesen.

I bemanningsbyråene drives ikke fagopplæring av noe slag. Det hører til sakens natur. De er ikke pålagt å drive slik opplæring. Og de er heller ikke interessert i slike investeringer som koster penger. Det er for risikofylt å lære opp folk som i neste uke stikker til en konkurrent. De som jobber i et bemanningsbyrå har to arbeidsgivere og ingen av dem tar ansvar for fagopplæringen. Byråenes arbeidsgiveransvar strekker seg ikke lenger enn til lønn og arbeidstøy, forklarer Vellesen.

Entreprenørene vegrer seg for å ansette bygningsarbeidere og leier heller inn folk ettersom behovet melder seg. Det er motsatt av hva norske myndigheter, LO og NHO understreker, at faste ansettelser skal være hovedregelen.

Kompetanse blir borte

Han ser for seg at mye kompetanse vil forsvinne, at ansvaret for HMS-arbeidet vil smuldre opp og arbeidsulykkene øker i antall. Dessuten står byggebransjen overfor et statusfall, da rekrutteringen synker. Aller verst er forholdene i Oslo-området. Men hele landet vil slite dersom fagopplæringa svekkes enda mer.

Vellesen viser til tall fra Byggenæringens Landsforbund som mener Norge trenger 8 500 fagarbeidere i året for å dekke behovet i bransjen. Den har som målsetting at 7.000 av disse skal tas opp som lærlinger. Før finanskrisa var det ca 5 500 lærlinger i bygg og anlegg. Dette tallet sank med 1.000 under krisa, og har siden holdt seg stabilt.

Annonse
Annonse