JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utelukker Frp

Den politiske avstanden mellom Venstre og Frp er for stor til at de to partiene kan sitte i samme regjering, mener Trine Skei Grande.

– Det er en regjering med Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti som er vårt regjeringsalternativ, sa Trine Skei Grande i sin tale til Venstres landsstyremøte lørdag.

Hun utelukker ikke at Venstre kan samarbeide med Fremskrittspartiet og bidra til det parlamentariske grunnlaget til en regjering der Frp deltar, og påpeker at Frp var budsjettpartner med den forrige sentrum-høyre-regjeringen. Men hun ser det som umulig for Venstre å sitte i samme regjering som Siv Jensen og hennes mannskap.

– Hvis du legger Venstres partiprogram ved siden av Frps og sammenligner klima-, innvandrings- og økonomisk politikk, vil du se at det er betydelig avstand. Derfor ser jeg det som lite sannsynlig at Venstre kan gå inn i noe dag til dag-samarbeid med Frp, sier hun til NTB.

– LES OGSÅ: Venstre støtter Høyre

Dermed modererer Venstre-lederen inntrykket av at partiet nær sagt løper rett inn i Frps favn i sin desperasjon for å få regjeringsskifte, noe som «gjennomsyrer hele organisasjonen», slik hun formulerte det. Det er til sjuende og sist landsmøtet til våren som skal konkludere i samarbeidsspørsmålet, men Trine Skei Grande fant det nødvendig å ha en «mellomoppsummering» nå.

– Jeg kjenner dette partiet godt og vet hvor smerteterskelen går. Det er et brennende ønske i partiet om å bytte ut regjeringen. Men jeg har for stor respekt for Venstres velgere til ikke å ta forskjellene på politiske områder som er så viktig for oss på alvor, sier hun.

– Og her er det ikke en gang mulig å bli enige gjennom regjeringsforhandlinger?

– Hvis Fremskrittspartiet snur på alle de tre områdene, stiller saken seg selvsagt i et annerledes. Men jeg tror nok Siv har nok respekt for sine velgere til ikke å gjøre det, sier hun.

– LES OGSÅ: Framgang for Frp

Dermed ser Høyre-leder Erna Solbergs drøm om et bredt borgerlig regjeringssamarbeid ut som betydelig mer urealistisk enn tidligere. Dessuten knytter det seg usikkerhet til hvilken retning Kristelig Folkeparti, som så langt har holdt døra åpen på vidt gap for både venstre- og høyresiden i norsk politikk, snur seg.

KrF-leder Knut Arild Hareide har satt opp ti politiske områder hvor hans parti vil kreve gjennomslag i et samarbeid etter valget neste år. Da han første gang omtalte de ti kravene i fjor høst, medga han overfor NTB at det er betydelig avstand til Frp knyttet til «en human flyktningpolitikk», «solidarisk innsats med fattige hjemme og ute» og «en ansvarlig alkoholpolitikk».

Dermed kan Solberg bli tvunget til å velge mellom Frp og sentrum hvis hun vil bli statsminister etter valget.

– Og husk på at Venstre og KrF sammen er større på meningsmålingene nå enn Frp, påpeker Venstre-lederen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse