JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frontfaget klart

Fire overenskomster utgjør frontfaget i tariffoppgjøret i år. Kravene overleveres fredag 16. mars.

eline@lomedia.no

I tillegg til obligatoriske Verkstedsoverenskomsten (VO) inngår i år Teko, Nexans og Teknologi og data i frontfaget ved årets tarifforhandlinger. Kartonasje inngikk i frontfaget i 2010, men er i år tatt ut.

Fellesforbundet og motparten i Norsk Industri er nå enige om at det er disse fire overenskomstene som skal forhandle først. Det tradisjonelle møtet mellom partene der de utveksler krav, foregår i år 16. mars. Begge parter har krav, og det er når Fellesforbundet og Norsk Industri utveksler permene sine at det offisielle startskuddet for tariffoppgjøret går.

Deretter skal det forhandles og (normalt) mekles. Målet er at det er oppnådd en enighet innen helga etter påske. I år vil det si 14.-15. april. Alternativt vil det da trolig være klart om det blir konflikt.

Holder tidsskjemaet kan det gå mot uravstemning tidlig i mai.

Frontfag

Tanken bak frontfagmodellen er at den økonomiske rammen – og eventuelle sosiale reformer - fra frontfaget danner en mer eller mindre fast ramme for hva som kan oppnås i forhandlingene om de øvrige tariffavtalene. Dette skal blant annet bidra til å gjøre det mulig for konkurranseutsatt eksportindustri å overleve. Det er ikke mindre aktuelt i disse dager, med en rekordsterk norsk krone som truer eksportindustrien i kombinasjon med svake markeder i de tradisjonelt viktigste handelspartnerne.

Les mer om frontfagmodellen i vårt tariffleksikon.

De fire overenskomstene som forhandler i front i år inngår også i arbeidet for å få forbedret og utvidet den felles industrioverenskomsten. Det innebærer at forhandlerne i Fellesforbundet har som mål at bestemmelser uten kostnader for bedriftene skal være like for alle som er omfattet.

Verkstedoverenskomsten er den klart største overenskomsten blant frontfagene, og organiserer mye av den tradisjonelle industrien på verft, verksteder og offshore. Nexansoverenskomsten omfatter ansatte i kabelleverandøren Nexans, tidligere Skandinaviske Kabel- og Gummifabriker A/S, Standard Telefon- og Kabelfabrikk A/S og Alcatel Kabel Norge AS. Teko omfatter ansatte i tekstil og konfeksjon, mens Teknologi og data gjelder for teknologiindustrien og tilliggende bransjer.

Konfliktstønaden

Fellesforbundet har i år bestemt at dersom det blir streik, vil streikestøtten utgjør 3055 kroner i uka.

Hvem som skal sitte i forhandlingdelegasjonene er også bestemt av forbundsstyret, og det er forbundsleder Arve Bakke som leder frontfagforhandlingene. Med seg har han blant andre forbundssekretær Jørn Eggum.

Nå som det er klart hvilke fag som utgjør frontfaget i tillegg til VO, blir delegasjonen fra Fellesforbundet supplert med fire medlemmer. To fra Teko og en fra repsektive Nexans og Teknologi og data.

I et tidligere intervju med Magasinet uttalte Jørn Eggum at forbundet i år legger opp til at det kan streikes separat for særegne krav som gjelder offshoremedlemmer på Verkstedsoverenskomsten.

Les hele intervjuet her.

Annonse
Annonse