JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Kjemp mot høyresida, ikke mot Arbeiderpartiet

– Fagbevegelsen må kjempe mot høyresida, ikke mot Arbeiderpartiet, var arbeidsminister Hanne Bjurstrøms budskap da hun holdt åpningsinnlegget på LOs student- og ungdomskonferanse i helga.

Bjurstrøm valgte å fokusere på sosial dumping og unge som faller utenfor arbeidslivet i talen sin.

– Sosial dumping er en trussel mot hele Norge, sa Bjurstrøm. Hun trakk fram vikarbyrådirektivet som en viktig milepæl i kampen mot et hardt arbeidsliv.

– Vikarbyrådirektivet gir rettigheter til de som lettest blir utnytta i dag, nemlig vikarer. Ved å få inn likebehandling gjennom EØS-avtalen sikrer vi at høyresida ikke kan fjerne like rettigheter om de får makta i 2013, sa Bjurstrøm.

Omstridt i salen

Bjurstrøms uttalelser om vikarbyrådirektivet førte til tydelige reaksjoner fra salen. Latter, hoderisting og generell uro fulgte utsagnene om direktivet og dets viktighet.

De to fra den unge fagbevegelsen som fikk holde motinnlegg, Bjørn Sigurd Svingen fra Fellesforbundet ungdom og Kristine Beck Jørgensen fra Fagforbundet ungdom reagerte begge kraftig på direktivstøtten fra Bjurstrøm.

– Når det gjelder direktivet har jeg egentlig bare én ting å si; det er ikke for seint å snu, sa Svingen til spontan applaus fra salen.

– Jeg er deltidsansatt ringevikar og har en stillingsprosent på 16,9%. Det jeg trenger er ikke å få bedre vilkår, men en fast stilling og en reell stillingsbrøk, sa Beck Jørgensen.

– Trenger en sterk fagbevegelse

Bjurstrøm brukte en stor del av talen til å snakke om Stortingsvalget i 2013, og konsekvensene av en eventuell borgerlig regjering.

– Fagbevegelsen er grunnpilar i samfunnet. Høyresida vil svekke den, det er en katastrofe for hele Norge, sa arbeidsministeren.

Hun nevnte lav organiseringsgrad blant ungdom som en viktig bekymring, og utfordret ungdom i salen til å verve og styrke fagbevegelsen.

Sammen for de rødgrønne

Bjurstrøm la ikke skjul på at hun var der på vegne av regjeringa og Arbeiderpartiet.

– Vi må huske på at denne regjeringa er på lag med fagbevegelsen. Vi må kjempe mot høyresida, ikke Arbeiderpartiet, sa Bjurstrøm – en uttalelse som, i lys av vikarbyrådstriden, virket kontroversiell på en del i salen.

Hun trakk fram den omstridte pensjonsreformen som en sak som var viktig for ungdommen, som de rødgrønne hadde kjempet fram.

– En del sier at den nye pensjonsreformen krever at dere må jobbe lenger for å få pensjon. Ja, dere må jobbe litt lenger, men dere skal jo leve mye lenger også, sa statsråden.

Hun avsluttet med å si at pensjonsreformen var mye bedre enn alternativet: Ingen statlig pensjon. Det ville blitt for dyrt.

I sluttpunktene av talen sin snakket hun om problemet med unge, uføre i arbeidslivet, mangel på lærlingplasser og viktigheten av arbeidsinnvandring.

- Forstår frustrasjonen

Hanne Bjurstrøm sier at hun forstår frustrasjonene rundt vikarbyrådirektivet. – Alle er enige om målet, det er middelet vi er uenige om, hevder hun.

Etter talen på LOs student- og ungdomskonferanse utdypet Bjurstrøm direktivstøtten sin til LO Media.

- Vi kjemper for de samme tingene. Kampen mot sosial dumping er noe av det jeg har engasjert meg mest i som minister, sa Bjurstrøm.

Ministeren har ikke forståelse for de som mener at vikarbransjen ikke bør styrkes.

- Jeg har ikke forståelse for at noen mener det er greit å ikke trygge forholdene for vikarer. For at vi skal kunne gå ut i foreldrepermisjon eller sykmelding trengs det vikarer, sa hun.

Hun uttrykte også frykt for at direktivet ville splitte fagbevegelsen.

- Det er helt essensielt for velferdsstaten Norge at vi har en sterk og samlet fagbevegelse, sa Bjurstrøm og trakk fram at en svak fagbevegelse kan gjøre arbeidslivet tøffere for framtidens arbeidstakere.

Annonse
Annonse