JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Like utfordringer

Svensk og norsk LO har ganske identiske problemstillinger å hanskes med: jobbtrygghet, ungdomsledighet og elever som dropper ut av skolen.

odd.arne.olafsen@lomedia.no

Etter to år som organisasjonsarbeider i Dalarne for det svenske forbundet for arbeidstakere innen grafisk og skog og tre (GS), ble Malin Norberg ungdomssekretær i LO Sverige i desember i fjor. Hun fulgte konferansen på Sørmarka i helgen og nikket gjenkjennende.

– Vi har vårt Ungdomsforum, og det har ganske mange likhetstrekk med denne konferansen, for eksempel i måten å bygge opp programmet på. Og de temaene som blir berørt her på Sørmarka, er kjente også for oss – som bedre ansettelsesforhold, trygge jobber og heltidsproblematikken, sier Malin Norberg til FriFagbevegelse.no

I sin korte hilsningstale til den norske LO-ungdommen, var det ungdomsledigheten og skoleutfordringene som opptok henne.

– Det er en vanskelig situasjon. Mange svenske ungdommer har ganske usikre ansettelsesforhold og får problemer med å ta opp lån, slik dere opplever. Mange arbeidsledige ungdommer har i utgangspunktet droppet ut av skolen. Dermed får de heller ingenting fra det vi kaller A-kassan. For hver eneste elev som skolen må slippe tak i og som går til arbeidsledighet, har samfunnet mislykkes. Vi ser at kløftene blir stadig dypere mellom folk. Mens en svensk arbeider for noen få år siden måtte jobbe i fem år fpr å tjene like mye som en administrerende direktør, må de i dag jobbe i 46 år for å klare det samme, fastslo Malin Norberg.

Dagens borgerlige regjering i Sverige driver det hun kaller et systematisk angrep på alt som har med ansettelsestrygghet å gjøre. Derfor ser hun et håp i at den nye sosialdemokratiske partilederen har sin bakgrunn fra svensk fagbevegelse. Det er et lys i tunnelen, mener hun.

Annonse
Annonse