JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Svikter barnevernsbarn

Helsetilsynet mener kommunene svikter barnevernsbarna.

Utsatte barn får ikke de tjenestene de har behov for når de trenger det, oppsummerer Helsetilsynet i sin årsrapport for 2011. Og videre: Det er manglende eller mangelfulle styringssystemer i flertallet av de undersøkte kommunene.

Helsedirektør Lars E. Hanssen ser svært alvorlig på funnene. Han er skuffet over den dårlige oppfølgingen fra kommunene.

– Det at vi ikke klarer å ta hånd om barna våre, er en av de største svakhetene ved velferdssamfunnet. Det største sviket mot barna er at det er folk som ser dem, men så får de ikke den oppfølgingen som er nødvendig, sier Hanssen.

– Får ikke hjelpen de trenger

Fylkesmennene, som utførte tilsynene, påpekte lovbrudd eller forbedringsområder i 40 av 44 kommuner. I 37 kommuner var det svakheter knyttet til undersøkelser barnevernet skal gjøre om barn, mens 40 kommuner gjorde en for dårlig jobb når de skulle evaluere hvordan hjelpetiltak virket.

Helsetilsynet kaller det «uakseptabelt» at lovbrudd er så utbredt innen barnevernstjenesten.

Svikten kan føre til at barn ikke får hjelpen de skulle hatt til rett tid, eller at omsorgssvikt ikke avdekkes, slår tilsynet fast.

– Det er eksempler på at undersøkelsen ble henlagt uten tiltak, selv om det var mottatt melding om alvorlig bekymring for barnet, sa Hanssen.

Han mener den politiske ledelsen i kommunene må bli langt flinkere til å følge med på hva barnevernstjenesten gjør og gi tilsynsrapportene politisk behandling

– De kan ikke bruke taushetsplikt som et skjold, sier helsedirektøren.

– Les også: – Kommunene må ta ansvar

Det er et gjennomgående trekk at barnevernsansatte ikke snakker med barna direkte. Ifølge lovverket har barn over sju år en rett, men ingen plikt, til å bli hørt.

Noen kommuner hadde rutiner for slike samtaler, andre ikke. Noen kommuner som hadde rutiner, fulgte dem ikke. Det ble funnet eksempel på at samtalen med barnet foregikk mens foreldrene satt i samme rom, selv når foreldrene var mistenkt for å ha begått overgrep og vold.

– Dette kan gjøre det vanskelig, kanskje umulig, for barn å fortelle hva de har opplevd eller hvordan de har det, heter det i rapporten.

Helsetilsynet mener det virker tilfeldig om barn får uttale seg om sin egen situasjon eller ikke. Noen samtaler blir gjennomført, uten at det føres referat om hva samtalen handlet om eller hva barnet selv mente.

– Les også: Vil se på adopsjonsregler

Det svikter på en rekke områder, ifølge rapporten:

– Både planlegging, gjennomføring og evaluering er mangelfull.

– Man henter ikke inn relevant informasjon om barnet og familien.

– Manglende eller mangelfulle mål. Evalueringstidspunkt var ikke fastsatt.

– De faglige vurderingene er for dårlige.

– Organisasjonsstruktur og rapportering er uklare. Ledelsen blir i liten grad fulgt opp.

– Barnevernsansatte manglet kompetanse i barns medvirkning.

Noen undersøkelser som ble satt inn, sto ikke i forhold til barnets problemer og livssituasjon, avdekket tilsynet. Det tyder på at barnet og familien ikke fikk den hjelpen de hadde behov for.

Andre ganger mangler evaluering av tiltak fullstendig. Det betyr at barn ble gående med samme tiltak i flere år uten at noen gjorde noen vurdering om hvordan det fungerte.

Tilsyn med kommunalt barnevern videreføres i 2012. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse