JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Gjorde en feilvurdering

Avgått statssekretær Kirsti Bergstø sier hun aldri ble advart om at bevilgningen til Jenteforsvaret var lovstridig.

For noen dager siden bestemte hun seg selv for å fratre.

– Jeg gjorde en feilvurdering, men jeg visste ikke at bevilgningen ikke var i tråd med økonomiregelverket. Og jeg gikk absolutt ikke inn for å gi midler til noen framfor andre, sier Bergstø til NTB.

Audun Lysbakkens statssekretær er i pressen blitt framstilt som hovedarkitekten bak bevilgningen til Jenteforsvaret. Et av dokumentene i saken viser blant annet påtegninger som står i kontrast til anbefalingen fra departementets embetsverk.

– Les også: Ikke ny lederkamp

– Jeg kan ikke gjøre noe med hva mediene skriver. Audun Lysbakken har selv vært veldig tydelig på at han har hatt det hele og fulle ansvaret for saksgangen i departementet, sier Bergstø.

Hun erkjenner likevel å ha begått feil og sier hun ga Lysbakken beskjed om at hun ønsket å gå av for noen dager siden.

– Jeg ba om å få gå før det ble avklart at Audun selv skulle gå av. Det er bedre å bytte en spiller som scorer selvmål enn å risikere at hele laget rykker ned, sier hun.

– Les også: Overtar Lysbakkens departement

Bergstø kjenner seg ikke igjen i medienes beskrivelser av saken, og nekter kategorisk for at bevilgningen på 154.000 kroner til Jenteforsvaret var ment som et takk for sist til gamle venner i Sosialistisk Ungdom.

– Jeg fikk aldri noen advarsel om at bevilgningen var lovstridig, sier Bergstø.

Hun forteller at hun i april i fjor godkjente et forslag om å sette midlene til kurs i selvforsvar og grensesetting for jenter, ut på anbud. Men så skjedde det ingenting før i september, og da mente hun at det ikke var tid til en anbudsprosess.

– Les også: Må legge ny statsrådskabal

– Jeg hadde ingen formening om hvordan tildelingen skulle gjennomføres utover dette. Først i etterkant har det vist seg at praksisen i departementet over flere år har vært i strid med økonomireglementet, sier hun.

– Jeg er lei for at det endte slik, men makt og tillit er et privilegium som følges av ansvar. Det ansvaret har både jeg og Audun Lysbakken tatt.

I likhet med Lysbakken, slår Bergstø fast at hun ikke er ferdig med partiet eller politikken.

– Så lenge det finnes klasseforskjeller å kjempe imot, må høyresiden regne med at jeg står på videre, sier Bergstø, som håper og tror at Audun Lysbakken blir partiets neste leder.

– Han er en mann med stor integritet og kampvilje. Han er rett leder for SV, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse