JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen krisefrykt å spore

Advarslene om at gjeldskrisa i Europa kan ramme Norge også preller av på oss. Ikke siden 2004 har vi nordmenn vært mer optimistiske om egen økonomi.

Gjennom fjoråret ble vi gravis mindre optimistiske når vi ble bedt om å vurdere framtidsutsiktene for landets økonomi og for egen økonomi. Nå er imidlertid optimismen på vei tilbake – i hvert fall når det gjelder privatøkonomien.

Forventningsbarometeret TNS Gallup har laget for Finansnæringens Fellesorganisasjon for første kvartal i år viser at det er 30 % flere optimister enn pessimister når vi blir spurt om framtidsutsiktene for egen økonomi.

Landets økonomi er vi atskillig mer bekymret for. Her er pessimistene i knapt flertall. Men selv det er en markert framgang fra siste kvartal i fjor. Da var det 30 % flere som vurderte framtidsutsiktene pessimistisk.

Administrerende direktør Arne Hyttnes i Finansnæringens Fellesorganisasjon ser likevel ingen tegn til ny forbruksfest. Tvert imot svarer relativt mange at de vil benytte anledningen til betale ned lån.

– Jeg vil gå så langt som å si at norske husholdninger er beundringsverdig ansvarlige, noe som er fornuftig i lys av at deler av norsk industri nå begynner å merke svikt i etterspørselen som følge av den internasjonale krisen og sterk kronekurs, sier Hyttnes.

FNO-direktøren mener årsakene til folks økende optimisme ligger i lav arbeidsløshet, høy aktivitet i olje- og gassvirksomheten og i byggenæringen, kombinert med utsikter til fortsatt lav lånerente.

Annonse
Annonse