JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alarm om barnehager

Foreldreutvalget for barnehager er bekymret for kvaliteten i norske barnehager.

mari.valen@anb.no

I et brev ber de alle norske kommuner om å bedre barnehageøkonomien.

– Barna er det viktigste vi har. Nå må hver enkelt kommune komme på banen og satse på barnehagene, slik at vi sikrer barna en god start på livet, sier leder Lena Jensen i Foreldreutvalget for barnehager (FUB) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Alle landets ordførere, rådmenn og kommunestyrer har nå fått et brev fra FUB i postkassa. I brevet står en sterk oppfordring til kommunene om å styrke barnehageøkonomien for å sikre forsvarlig drift i barnehagene.

– Les også: Barnehager med store overskudd

Bakgrunnen for «bekymringsbrevet» er at ansvaret for pengene til norske barnehager ble overført fra stat til kommune fra 1. januar 2011. Disse pengene tilhører «de frie inntektene» til kommunen, og er dermed ikke lenger øremerket barnehagedrift. Men mange kommuner prioriterer å bruke barnehagepengene på andre ting, påpeker Lena Jensen.

– Nå ser vi de alvorlige konsekvensene av disse kuttene. Situasjonen slik den er i dag er uholdbar i mange norske kommuner. Vi har mottatt mange henvendelser fra bekymrede foreldre som melder at barnehagetilbudet er svekket – spesielt ved mangel på personale og at det ikke settes inn vikarer ved sykdom. Vi ser med økende bekymring på tendensen med færre voksne per barn. Det mangler i dag 4.000 førskolelærere i barnehagene, forteller Jensen.

– Les også: Ufaglærte tar seg av barna

En undersøkelse FUB gjennomførte blant styrerne ved alle landets barnehager høsten 2011, understøtter deres bekymring. Halvparten av styrerne svarer bekreftende på spørsmålet om barnehagen har foretatt økonomiske kutt etter overgang til rammefinansiering.

– Dette var et varsko. Nå er vi redd for utviklingen videre, sier Jensen.

Med brevet håper hun at kommunene skal brette opp ermene og sikre barnehagefaglig kompetanse både i kommuneadministrasjonen og i barnehagene, i tillegg til å sørge for at både kommunale og private barnehagen må få nødvendige økonomiske rammebetingelser for å drive gode nok barnehager.

– Trenden i norske barnehager er illevarslende. Nå må ikke brevet havne nederst i en skuff, men heller danne grunnlaget for en dialog og debatt om barnehagekvaliteten i norske kommuner. (ANB)

Annonse
Annonse