JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lysbakkens øverste embetsmann går av

Departementsråd Harald Nybøen i Barne- og likestilling- og inkluderingsdepartementet går av med øyeblikkelig virkning etter rotet med tilskudd.

Avsløringene av rot med penger og regler som felte Audun Lysbakken (SV) førte to dager senere til at også den øverste administrative sjefen i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet trakk seg.

Etter 15 år som den fremste embetsmannen i Barne- og likestilling- og inkluderingsdepartementet (BLD) gikk departementsråd Harald Nybøen av med øyeblikkelig virkning onsdag ettermiddag.

Lysbakken valgte mandag å gå av som statsråd etter avsløringene om at Jenteforsvaret fikk penger uten åpen prosess og utlysning. I tillegg ble det avdekket at Lysbakken var inhabil da departementet bevilget penger til Reform – ressurssenter for menn.

Men ifølge Lysbakken har ikke dette vært enestående saker. Tvert om har BLD brutt statens økonomireglement i flere tiår. Også praksis for journalføring og arkivering av dokumenter har vært sviktende, ifølge den påtroppende SV-lederen.

– Les også: Lysbakken sprudlet

Feilene er blitt beskrevet av professor i offentlig rett Eivind Smith som så grove at det må undersøkes om tjenestemannsloven er brutt, noe som kan føre til at en embetsmann får sparken.

I den knappe pressemeldingen som departementet sendte ut onsdag, tar imidlertid ikke Nybøen noe ansvar for regelbruddene som Lysbakken har beskrevet.

Derimot heter det at han fratrer etter eget ønske:

– Bakgrunnen for min avgjørelse er at departementet står overfor store utfordringer i forbindelse med å utvikle organisasjonen videre. Dette er et arbeid som vil kreve svært mye krefter og noen helt nye grep. Jeg er kommet til at departementet er tjent med at det kommer en ny leder inn som kan ta fatt i disse oppgavene. Jeg har sittet i stillingen som departementsråd i 15 år, og ser det nå naturlig at det kommer et skifte, uttaler Nybøen.

– Les også: Trygg på Lysbakken

Kristin Halvorsen (SV) som for tida bestyrer departementet, ville onsdag ikke svare på spørsmål om Nybøens avgang.

– Jeg vil gjerne takke departementsråd Harald Nybøen for en stor og viktig innsats som BLDs leder gjennom femten år. Jeg respekterer hans ønske om å fratre sin stilling i den krevende situasjonen departementet står i nå, uttalte hun i pressemeldingen fra departementet.

Hennes statssekretær Roger Sandum sier til NTB at Halvorsen ikke har noe å si ut over dette.

Heller ikke Nybøen er innstilt på å svare på spørsmål eller gi kommentarer ut over pressemeldingen, ifølge kommunikasjonsavdelingen i BLD.

– Les også: – Jens får det tøft

Som departementsråd har Nybøen vært øverste embetsmann i departementet. Han har sittet i stillingen under følgende statsråder:

Valgerd Svarstad Haugland (KrF), Grete Berget (Ap), Karita Bekkemellem (Ap), Laila Dåvøy (KrF), Karita Bekkemellem (Ap) igjen, Manuela Ramin-Osmundsen (Ap), Trond Giske (Ap) kort som settestatsråd, Anniken Huitfeldt (Ap) og Audun Lysbakken (SV).

Nybøen har vært omdiskutert også tidligere. «Rotete» var blant uttrykkene som ble brukt om prosessen med ansettelse av nytt barneombud i 2007-2008, en sak som for øvrig også førte til Ramin-Osmundsens avgang som statsråd.

I Bekkemellems bok «Mitt røde hjerte» som kom ut i 2009, skrev den tidligere Ap-statsråden at Nybøen overfor henne sa at «Det er skandaløst av en statsminister å opptre på denne måten» – da Bekkemellem ble byttet ut med Ramin-Osmundsen.

Allmøte

De ansatte i BLD ble informert om Nybøens avgang på et allmøte onsdag ettermiddag.

Harald Nybøen vil fortsatt være tilknyttet departementet. Spesialrådgiver Jon Blaalid konstitueres i stillingen fram til ny departementsråd er tilsatt. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse