JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Tiltalen gjenoppfrisker alle minnene

AUF-leder Eskil Pedersen synes det var vanskelig å lese tiltalen mot Anders Behring Breivik. Alle minnene fra Utøya kom tilbake.

– Den er jo detaljert og er en gjenoppfriskning av alle minnene fra da vi fikk vite det store antallet og hvilke personer det var, sier Pedersen til Aftenposten.

Statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh gikk gjennom innholdet i tiltalen mot Breivik på en pressekonferanse onsdag.

– Tiltalen er et viktig dokument fordi det danner grunnlaget for oppgjøret vårt med gjerningsmannen. Slik ser jeg på rettssaken også. Den vil bli detaljert og brutal, men det er noe vi må gjennom. Vi må ikke sminke på det, sier Pedersen.

– Les også: – Ikke navngi de sårede

Flere av ofrene som ikke ble hardt skadd har reagert på at de er utelatt fra tiltalen. Pedersen forstår at mange opplever det urettferdig at de ikke nevnes med navn.

– Jeg forstår at mange har sterke følelser og synes det er urettferdig at de ikke nevnes. Og jeg mener at det ikke er noen tvil om at alle som var på Utøya og var i nær tilknytning til regjeringskvartalet ble forsøkt drept. Men samtidig må vi ikke stilles i en sånn situasjon hvor han kan bli frikjent på noen punkter. Jeg skjønner uansett at det spørsmålet kommer, men jeg føler ikke at det er min jobb å måtte å bedømme om det er riktig eller galt, sier han.

– Les også: Tiltalt for terror og drap

Pedersen er opptatt av å forberede seg mentalt til rettssaken som starter i april. Det er særlig to ting han gruer seg til.

– Det ene er å oppleve en uke hvor gjerningsmannen forteller om sitt forkvaklede syn og kommer med sin begrunnelse om hvorfor han drepte ungdommer. Det andre jeg gruer meg til er de detaljerte fortellingene og beskrivelsen av angrepene på Utøya, sier han.

Han er usikker på hvor mye han selv vil være til stede under saken.

– Jeg vil være der når det er nødvendig som AUF-leder, men som person vet jeg ikke. Jeg synes det nå er vanskelig å bedømme hvor stort behov jeg får for det, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse