JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Tid for handling

Sunniva Ørstavik er lei av blomsterbuketter og festtaler. Hun etterlyser engasjement for likestilling.

runar.norstad@anb.no

– I 2012 må den internasjonale kvinnedagen markere overgangen fra store ord til handling, tordner likestillings- og diskrimineringsombudet.

– Vi står nesten stille på likestillingsområdet. Det skyldes en utbredt oppfatning om at vi er likestilte nok i Norge, samtidig som myndighetene er passive i likestillingspolitikken. Vi må få engasjementet tilbake i kampen for likestilling, sier Sunniva Ørstavik til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun ønsker mer engasjement for likestilling – fra arbeidsgivere, norske myndigheter og folk flest.

– Likestilling handler om grunnleggende rettigheter og angår oss alle. Så lenge kvinner utsettes for vold og overgrep, så lenge trakassering er en vanlig del av kvinners hverdag, og så lenge kvinner tjener mindre enn menn, har vi en viktig jobb å gjøre. Vi håper mange blir med oss i kampen for et mer likestilt samfunn, sier Ørstavik.

– Les også: – Fortsatt motstand mot homofile

Sunniva Ørstavik mener norske myndigheter ikke har tatt nok ansvar for å jobbe aktivt og systematisk for likestilling.

– Politisk endring krever både penger og gjennomføringsevne. Dessverre mangler likestillingspolitikken begge deler, sier Ørstavik.

Ombudet viser til at mangelen på en struktur for å iverksette og overvåke myndighetenes likestillingsstrategi, er et betydelig hinder for å oppnå reell likestilling i Norge. Ombudet støtter derfor Likestillingsutvalget forslag om et eget direktorat for likestilling, et robust lovverk, et uavhengig ombud og et sterkere sivilt samfunn.

– Det vil sikre økt innsats for likestilling og mot diskriminering i hele Norge, sier Ørstavik.

– Les også: Liker ikke «pappakvote»

Likestillingsarbeidet står i stampe på flere viktige samfunnsområder, ifølge Sunniva Ørstavik:

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Vold og trakassering av kvinner og jenter er fortsatt et omfattende problem.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Kvinners og menns arbeid verdsettes ulikt, og lønnsgapet er like stort som for 30 år siden.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Menn forskjellsbehandles når de vil ta ut foreldrepermisjon.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Fortsatt finner vi langt flere menn enn kvinner i maktposisjoner i politikk, næringsliv og forskning.

– I min jobb møter jeg enkeltmenneskene i denne statistikken. Mange henvender seg til oss hvert år med historier om urettferdighet og ulikestilling, understreker Ørstavik. (ANB)

Annonse
Annonse