JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bitt av Svalbard-basillen

Jonas Gahr Støre ser ut til å ha fått det som han vil, for det er som Svalbard-entusiast Catherine Ashton drar hjem til Brussel.

– Jeg ville ikke gått glipp av dette for alt i verden, sa EUs utenrikssjef da hun og utenriksminister Støre (Ap) avsluttet sitt besøk på Svalbard torsdag.

– Om den er godartet, ser jeg gjerne at hun er bitt av Svalbard-basillen, sier Støre.

Ashton og Støre besøkte torsdag Ny-Ålesund. På den tysk-franske forskningsstasjonen fikk Ashton og Støre sende opp en forskningsballong som skal formidle klimainformasjon hjem til ekspertene.

– Hjelp oss å forstå mer, skrev Støre på sonden som ble sendt opp, mens Ashton skrev noen hedrende ord til forskningen og Arktis.

Når ballongen har nådd maks høyde, sprekker den og faller. Hvem som eventuelt en gang finner beskjeden fra de to lederne, vet ingen.

Entusiastisk

Det har vært en entusiastisk utenrikssjef som har besøkt Svalbard de siste par dagene.

– Fargene. Man ser farger på en ny måte, svarer Ashton når NTB ber henne sette ord på hvilke inntrykk hun tar med seg hjem.

– Les også: Varmerekord på Svalbard

– Man tar med seg bilder og inntrykk som når man skal utforme politikken, vil farge den og gi den dybde. Selv om dette var et øyeblikksbilde av et besøk.

Norge jobber hardt for å skape oppmerksomhet om nordområdene, og EU arbeider med å utforme en felles politikk for Arktis.

Sårbart

Ashton legger vekt på hvilket potensial som ligger i nordområdene, men også at nye muligheter for sjøruter og energiutvinning ligger i et sårbart område.

– Det finnes økonomisk potensial, men det ligger i en sårbar del av verden, i et område som trenger beskyttelse. Klarer man å balansere de to tingene, kan man kanskje utnytte mulighetene, sa Ashton på et pressemøte i Amundsen-villaen i Ny-Ålesund.

– Les også: Svalbard kan bli verdensarv

Ny-Ålesund ligger innerst i Kongsfjorden på Svalbard og er verdens nordligste permanente bosetning. En rekke land har etablert forskningsstasjoner på stedet, og enda flere er involvert i de ulike forskningsprosjektene. Forskningen drives også på EU-midler.

Vil være støtte

Ashton understreker at EU ønsker seg inn i Arktisk Råd som observatør, noe Norge støtter. På spørsmål om EU også kan se for seg å bli en del av Svalbardtraktaten, noe Norge ikke higer etter, svarte Ashton at «det ikke er det vi er opptatt av».

– Vi er interessert i å være en støtte i regionen, det er hovedbudskapet.

– Les også: Regjerings-ja til kullgruve

– Dette handler ikke om å se etter områder der vi er uenige, svarte hun videre på spørsmål om Norges fiskevernsone ved Svalbard. Norges forvaltning av fiskevernsonen har skapt gnisninger med flere EU-land.

Enighet

EUs søknad til Arktisk Råd har ikke gått igjennom grunnet motstand fra Russland og Canada.

– Det vil bedre det globale arbeidet for å skape god politikk for hvordan vi forvalter dette viktige og sårbare området, sier Støre om hvorfor Norge vil ha EU med.

– Arktis er et stort område med muligheter. Det er felles interesser som dominerer tilnærmingen. Dette er ikke et område hvor det er et pågående race. Dette er ikke et område der konflikt truer, understreker Støre. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse