JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Opplever støtte i motvind

Velgerappellen er lav og flere i SV ønsker en motkandidat til Audun Lysbakken under landsmøtet til helgen. Men ingen vil stille, og selv forteller han om varme og støtte fra partiet.

De tre mest aktuelle utfordrerne til Audun Lysbakken sier alle nei til å stille som benkekandidat under landsmøtet i SV til helgen.

Dermed hjelper det lite for de lokale tillitsvalgte som i ulike spørreundersøkelser sier at de ønsker en motkandidat når SV skal velge ny partileder på Lillestrøm lørdag.

Trekker seg ikke

Skepsisen som er å spore, har ikke fått Lysbakken til å ombestemme seg:

– Les også: Ingen kampvotering

– Så lenge jeg har bred støtte og tillit, blir det feil å trekke seg, sier Lysbakken til Aftenposten.no.

Han sier det er bra at det kommer fram motforestillinger i partiledervalget, men legger til at han har opplevd mye varme og støtte fra partiet siden han gikk av som barne-, likestillings- og inkluderingsminister mandag.

– Må ta debatten

Enkelte har varslet at de vil fremme benkeforslag på alternative kandidater, men så langt ønsker ingen av de tre mest aktuelle å ta opp kampen.

– Les også: – Lysbakken er svekket

– Jeg trakk mitt kandidatur for to uker siden fordi Audun hadde flertallet med seg, sier stortingsrepresentant Heikki Holmås til NTB.

Holmås var lenge den eneste utfordreren til Lysbakken, etter at parlamentarisk leder Bård Vegar Solhjell trakk seg fra lederkampen. Han mener debatten som raser i partiet er helt nødvendig.

– Etter at Audun trakk seg, har han bedt om tilbakemelding fra partiet. Den debatten og tilbakemeldingen får han fram til landsmøtet. Det er fair og viktig å la partiet ta debatten, men jeg kommer ikke til å stille som kandidat mot Audun, sier Holmås.

Stiller ikke

Bård Vegar Solhjell vil heller ikke ta opp kampen.

– Mange har kontaktet meg, og jeg leser jo aviser. Derfor vil jeg gjøre det helt klart nå, at jeg ikke kommer til å stille. Om det skulle komme benkeforslag på meg, vil jeg si det samme, sier han til Dagbladet.

Samme svar gir Inga Marte Thorkildsen, som av valgkomiteen er innstilt som ny nestleder i partiet. Skulle hun bli spurt om å stille til valg gjennom et benkeforslag, blir svaret nei, opplyser hun til NTB.

Ingen magnet

SV-leder Kristin Halvorsen og resten av partiledelsen virker trygg på at Lysbakken blir valgt. Men flere i partiet tror det vil skje uten entusiasme, og det knytter seg spenning til antallet blanke stemmer.

Lysbakken møter i så fall en stor utfordring med å gjenreise partiet. Ifølge en meningsmåling som TNS Gallup har utført for TV 2, sier kun 4,3 prosent av mulige SV-velgere at det er mer sannsynlig at de vil stemme på SV med Audun Lysbakken som partileder. 21,8 prosent sier det er mindre sannsynlig.

Økokrim åpner ikke

Samtidig ble det torsdag klart at Økokrim ikke åpner etterforskning etter at Lysbakken ble anmeldt av en lokal Venstre-politiker for økonomisk utroskap og korrupsjon som følge av avsløringene om ureglementert pengestøtte til Jenteforsvaret.

Økokrim har ikke vurdert bevisene, men viser til at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har åpnet kontrollsak, og at det videre løpet da eventuelt vil være riksrett.

Korrupsjonsekspert og BI-professor Petter Gottschalk mener Økokrim vurderer saken feil.

– Økokrims rolle er å finne ut om noen har gjort noe som etter straffeloven er kriminelt. Men nå sier de at når det gjelder politikere, så er dette noe politikerne må finne ut av selv. Dette gir et inntrykk av at politikerne er hevet over loven. Det er skuffende, sier BI-professoren til NTB. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse