JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Faglige seiere og tap

Motstanderne av vikarbyrådirektivet får honnør av Roar Flåthen. Uten nye tiltak frykter LO-lederen konsekvensene av direktivet.

sym@lomedia.no

Fagbevegelsen tapte kampen om bruk av reservasjonsretten, men LO-leder Roar Flåthen tror på seier i kampen for effektive tiltak og en ny handlingsplan mot useriøs inn- og utleievirksomhet.

- Får vi til en kraftig tiltakspakke skal de tillitsvalgte ute i organisasjonsapparatet ha en stor del av æren for det. Gjennom sitt sterke engasjement mot direktivet har de bidratt til at Arbeiderpartiet og regjeringen har forstått alvoret og den uroen vi føler, mener LO-lederen.

Blir fulgt opp

For selv om han erkjenner at direktivet nå blir innlemmet i EØS-avtalen har han god tro på at regjeringen lytter til kravene fra LO. Da arbeidsminister Hanne Bjurstrøm varslet om regjeringens konklusjon understrekte hun samtidig at direktivet vil bli fulgt opp med en kraftig tiltakspakke.

Les også: LO krever ny handlingsplan mot sosial dumping

- Dette er tiltak fagbevegelsen har vært opptatt av, og som jeg har stor tro på vil virke. Med gjennomføring av direktivet og de oppfølgingstiltakene vi nå arbeider med, tar regjeringen et krafttak for å bedre vilkårene for de ansatte i bemanningsbransjen, sa Bjurstrøm.

- Vi har en god dialog med regjeringen, forteller Flåthen. Og han understreker at innføringen av en effektiv tiltakspakke er mulig fordi man har en regjering som tross alt lytter til LO.

- Arbeiderpartiet har aldri vært uenig med oss i hvordan vi skal organisere arbeidslivet; men vi har vært uenige om implementering av direktivet, påpeker Flåthen.

Kamp mot menneskehandel

Samtidig erkjenner LO-lederen at også fagbevegelsen har en jobb å gjøre. Den useriøse bruken av vikarer og framveksten av bemanningsbyråbransjen har ikke skjedd på grunn av direktivet.

- Den siste saken om de tre filippinske sykepleierne ved Oslo universitetssykehus bare illustrerer hvor langt denne utviklingen har gått. Det er helt utrolig at ledere ved et sykehus med åpne øyne går inn for å rekruttere arbeidstakere på denne måten, sier Flåthen.

Oslo universitetssykehus har nå blitt politianmeldt for menneskehandel. Flere andre saker i offentlig sektor viser at det som tidligere bare var et problem ved virksomheter i privat sektor, nå omfatter hele arbeidslivet. Og det innebærer også at tillitsvalgte mange steder sliter med å håndtere utfordringene økt bruk av innleie innebærer.

- Vi skal sette i gang omfattende skoleringsopplegg av tillitsvalgte ute på arbeidsplassene, slik at de er rustet til å møte denne utviklingen. I første omgang har vi satt av fire millioner kroner fra OU-fondet til dette arbeidet.

- Vi er ikke flinke nok i dag. Vi må stille krav til oss sjøl, slik at vi kjenner til og kan bruke lovverk og handlingspakker, fastslår LO-lederen.

To tanker i hodet

Men det er ikke den eneste utfordringen LO-lederen må forholde seg til. Arbeiderpartiets holdning til direktivet har skapt sterke reaksjoner i deler av fagbevegelsen. I Hedmark nekter Fellesforbundet å støtte Ap-kandidater som er positive til direktivet. Det inkluderer blant annet Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen som har frontet direktivet som talsperson for arbeids- og sosialsaker.

Les også: – Idiotstempler fagbevegelsen

- Jeg mener og tror at det er en sterk bevissthet ute i fagbevegelsen om hva som er alternativet til en regjering som tross alt lytter til oss og leverer på område etter område. Alternativet er en borgerlig regjering som erfaringsmessig støtter arbeidsgiverne mer enn arbeidstakerne. Vi må ha to tanker i hodet samtidig, oppfordrer Flåthen.

- Jeg vil nå bruke ressursene mine slik at Stortinget vedtar en best mulig tiltakspakke. Det hadde vi ikke fått til med en regjering som lyttet mer til arbeidsgiverne enn oss. Jeg håper at denne pakken får et bredest mulig flertall. Behandlingen vil i hvert fall vise hvilke partier det er som ønsker et ryddig og seriøst arbeidsliv, sier han til LO-Aktuelt.

LO-lederen har også registrert at enkelte krever en ”generalstreik” i forbindelse med stortingsbehandlingen.

- Jeg tror ikke noen er i tvil om hva som er LOs standpunkt i denne saken. Vi vurderer til enhver tid hvilke virkemidler vi skal ta i bruk for å oppnå de resultatene vi ønsker., avslutter LO-leder Roar Flåthen.

Annonse
Annonse