JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Skal ha en åpen debatt

Audun Lysbakken har forståelse for at det er mange tvilere blant landsmøtedelegatene, men føler han har nok støtte til å stille som lederkandidat.

Foajeen på Thon-hotellet på Lillestrøm summet fredag av rykter om hvor stor den angivelige grasrotmotstanden mot Lysbakken egentlig er. Selv brukte han store deler av dagen til å forklare landsstyret hva han hadde gjort, og hvorfor det var riktig å forlate regjeringen.

– Jeg er lei for at jeg har satt partiet i denne posisjonen, og jeg innser at det er uro blant medlemmene. Derfor ba jeg også om en ærlig runde rundt bordet. Det var en konstruktiv og grundig gjennomgang som bekreftet støtte og tillit til meg. Det gjør at jeg er kandidat ved valget i morgen, sa Lysbakken.

Han vil få ekstra tid etter åpningen av møtet for å ta delegatene gjennom de ulike sidene av pengesaken.

Blanke stemmer

Den eneste gjenværende lederkandidaten understreket at enhver som tviler, skal få god anledning til å ytre det i salen, uten å være redd for konsekvenser av noe slag.

– Det skal ikke legges noe press i retning av å slutte rekkene. Det er legitimt å stemme blankt, ikke illojalt. Når det er sagt, oppfatter jeg landsstyremøtet dit hen at vi skal gå videre med partiprogrammet og ledervalget. Så lenge det er bred støtte i landsstyret, stiller jeg som kandidat, sa Lysbakken.

Han ville ikke spekulere om hvor mange av de 208 delegatene som må stemme blankt for at han skal tolke resultatet som mistillit og dermed avblåse hele ledervalget. Ingen i partiledelsen ville gå inn i denne type hypotetiske problemstillinger.

Nestleder Bård Vegar Solhjell, som opprinnelig var lederkandidat, men som hoppet av sist høst, sa at ingen av medlemmene i landsstyret hadde oppfordret ham eller Heikki Holmås til å gå inn igjen i konkurransen om å bli Kristin Halvorsens etterfølger.

– Svaret er nei. Ingen foreslo dette. Verken Heikki eller jeg er kandidat til ledervervet, understreket Solhjell.

Ingen tvil

Lysbakken ville heller ikke være med på at hans mandat, skulle han bli valgt lørdag, vil være svekket av at landsmøtet kanskje ikke står hundre prosent bak ham.

– Jeg oppfordrer til åpenhet og kritikk. Men så lenge jeg har bred støtte i landsstyret, stiller jeg. Og blir jeg valgt, vil det være uttrykk for landsmøtets vilje. Da får jeg et mandat det ikke kan være tvil om, sier Lysbakken.

Han beskriver seg selv som rødgrønn entusiast og sier han som leder vil profilere SV på en litt annerledes måte enn i dag. Inga Marte Thorkildsen er innstilt som nestleder etter Lysbakken og inngår i fornyelsen av partiet.

– Vi er en ny generasjon, med noen nye perspektiver. Vi skal ikke gi slipp på merkesaker, men erobre nytt land. Våre kjernesaker er helse/omsorg, arbeidsliv og integrering. Balansen mellom partistandpunkter og regjeringspolitikk har vi klart i seks og et halvt år. Vi skal tydeliggjøre SV, uten å svekke regjeringsprosjektet, sa Lysbakken

Begge nestlederne mente at det å ha en partileder som ikke sitter i regjering, langt på vei er et praktisk problem.

– Det har tidligere regjeringer har klart å løse, og det skal også de rødgrønne finne ut av, sa Solhjell.

Kabalen med hvem som skal erstatte Lysbakken som barne- og likestillingsminister, og hvem som blir parlamentarisk leder med Lysbakken tilbake på Stortinget, vil SVs nye ledelse legge til uken. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse