JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha «moms» for bankene

SV vil innføre en skatt i finansnæringen for å ta inn milliardene som staten taper på dagens unntak for moms.

kjell.werner@anb.no

Dette er ett av forslagene det blir strid om når regjeringen søndag samles for å legge de første brikkene i statsbudsjettet for 2013.

– SV vil jobbe hardt for at banker og forsikringsselskaper skal bidra til fellesskapet på samme måte som annen virksomhet. Derfor vil vi ha en aktivitetsskatt på plass allerede i neste års statsbudsjett, sier finanspolitisk takskvinne i SV, Inga Marte Thorkildsen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun viser til at finanssektoren er fritatt for moms og hevder at det da ikke kan være urimelig å innføre en tilsvarende skatt på overskudd og lønnsutbetalinger i banker og forsikringsselskaper.

– Gode resultater og ekstra høye lønnstillegg i finansbransjen har bare gjort en slik skatt enda mer aktuelt. Det staten her får inn i økt skatt kan brukes til skattelettelser til lavtlønte, sier stortingsrepresentant Thorkildsen.

– LES OGSÅ: Strømprisen doblet

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen, har tidligere uttalt seg positivt til ideen om en aktivitetsskatt for finansnæringen i tråd med utredningen fra det såkalte finanskriseutvalget. Han vil ikke kommentere om forslaget er aktuelt allerede i 2013-budsjettet.

Etter det ANB kjenner til, ønsker sentrale politikere i regjeringen å vente litt med å konkludere. Dette skyldes et pågående arbeid om å samkjøre seg på nordisk plan når det gjelder nye rammebetingelser for finansnæringen. Mange av bankene og forsikringsselskapene i Norden opererer i flere av de nordiske landene, så her er det viktig å se Norden som et felles hjemmemarked.

Lurt å vente

Samtidig tenker framtredende rødgrønne strateger slik at det kan bli en god sak i valgkampen neste år dersom konklusjonene først trekkes våren 2013. Da trenger regjeringen noen ekstra milliarder å kunne flotte seg med i valgkampen. Det gjelder ikke å brenne av kruttet for tidlig, blir det hevdet på sentralt hold.

Finanskriseutvalget har anslått at finansnæringen hadde måttet punge ut med 12-13 milliarder kroner dersom selskapene skulle ha betalt inn 25 prosent av overskuddet og lønnsbetalingene. Men regnestykket er ikke så enkelt. Summen blir mindre, for i sammenlikning med momssystemet må man også ta hensyn til fradrag for inngående moms.

Næringen protesterer og mener at Norge bør avvente utviklingen i EU før det eventuelt blir aktuelt å innføre en aktivitetsskatt her til lands. En slik skatt vil svekke finansinstitusjonenes konkurranseevne. Bankene har behov for å bygge opp mer egenkapital. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse