JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– SV må stanse fallet

SV må bryte den onde sirkelen og stanse fallet i oppslutning. Hvis ikke ryker enhver sjanse til å vinne en ny periode for de rødgrønne i 2013.

Dessuten spøker det for SVs framtid. Dette er beskrivelsen den nyvalgte SV-lederen Audun Lysbakken gir av den dramatiske situasjonen partiet står oppe i. Hans visjoner om et fornyet SV ble tatt imot med flere minutters trampeklapp av landsmøtet søndag, men Lysbakken underslår ikke alvoret i situasjonen.

– Den største og mest presserende utfordringen er å snu den negative trenden. Klarer vi ikke det, går det oss ille. Det er uansett ikke gjort over natten, men vi må evne å legge grunnlaget for en snuoperasjon innen neste valg, sier Lysbakken.

Han sminket ikke bildet, og hadde lite annet å love på kort sikt enn lange motbakker og hardt arbeid.

– Men vi har vært ute noen vinternetter før. Kamrater, det blir snart vår!

Ikke tallfeste

Partilederen vil verken snakke om prosenter eller tallfeste målsettinger, men mange års nedadgående tendens må reverseres.

– Vi begynner nå. Fruktene får vi høste senere. Det er et stort politisk rom for SV, mye større enn det vår oppslutning gir inntrykk av. Potensialet er der. Fram mot valget er vi nødt til å utløse noe av det, sier den ferske partilederen.

Hele ledelsen innser at det ikke er nok å skape entusiasme i egne rekker, det må erobres nytt land og nye velgere. Nestleder Inga Marte Thorkildsen sier det rett og slett er snakk om å knekke koden for å hente tilbake dem som er gått til Ap, eller som sitter på gjerdet.

– Vi skal blankpusse profilen som kjennetegner SV. Vi skal være visjonære, vise engasjement, be om innspill, lytte mer til folks hverdagsproblemer og snakke mindre om paragrafer og budsjettposter, sier den nye nestlederen.

Omstridt

Lysbakken slår ettertrykkelig fast at SV ikke skal bli mindre omstridt eller skygge unna de vanskelige sakene. Det er ikke i tråd med SVs sjel.

– Og vi skal aldri bli med i den ukontroversielle dansen i sentrum av norsk politikk. Noen må komme med de nyskapende ideene, som først blir latterliggjort, men som så blir politikk, sa han.

SV skal omforme seg til et sosialistisk folkeparti, ikke skifte navn, men fornye både politikken og partiorganisasjonen. Lysbakken omtalte landsmøtet som en ny begynnelse, et startskudd for utformingen av det nye SV. Partiet skal bygge på nedarvede saker som miljø og rettferdighet, og i tillegg bre ut vingene og gjennom lyntog, smarte arbeidsplasser, mer fordeling og grønt forbruk suge til seg nye velgere.

– Vi begynner fornyelsen nå, ellers kommer vi for sent til framtiden, sa partilederen.

Klima er bærebjelken i SVs politiske plattform, og slaget står om klimameldingen. Norge skal ifølge SV kutte hjemme, ikke bare være verdensmester i å betale for kutt ute.

Lysbakken vil også at Norge skal fri seg fra den ensidige koblingen til USA på sikkerhetspolitikkens område og heller se til nabolandene.

Den store seieren

I sin store tiltredelsestale, som også markerte avslutningen på landsmøtet, spurte Lysbakken delegatene om hva som har vært den store seieren for SV i regjering.

– Det er ikke utsettelsen av oljeleting i Lofoten, og det er ikke full barnehagedekning, slik jeg ser det. Den store seieren i det rødgrønne samarbeidet er at avgjørelsene om framtidens Norge tas i skjæringspunktet mellom Ap og SV, ikke mellom Ap og Høyre. Derfor skal vi ha is i magen når vi taper enkeltsaker. Det store bildet er at vi får gjennomslag over tid, sa partilederen.

Landsmøtet ble aldri det opprivende oppgjøret mellom tilhengere og tvilere som mange hadde ventet og fryktet. Voteringen viste bred støtte til den eneste partilederkandidaten, selv om flere nok ga sin stemme for å fjerne inntrykket av splittelse snarere enn av entusiasme for en kandidat som for en uke siden innrømmet at han var uskikket som statsråd.

Siden løpet var låst og det «måtte» bli Lysbakken, var det en utbredt oppfatning blant delegatene at fasaden til omverdenen blir penere ved å gi inntrykk av at landsmøtet står samlet bak ham. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse