Gi slipp eller gi gass?
Å melde seg ut av Ap i protest mot vikarbyrådirektiv-saken blir bakvendt, skrivet Kine Asper.
Kraftfulle markeringer på Youngstorget og Eidsvolls plass i Oslo, tydelige tillitsvalgte og vel så tydelige lokalpolitikere har sagt klart ifra til Arbeiderpartiet, vi vil ikke ha vikarbyrådirektivet!
Hanne Bjurstrøm svarer med at de har bestemt seg, og lever godt med uenighet med fagbevegelsen, mens Steinar Gullvåg sier vi ikke vet hva vi prater om. Vår sterke allierte er plutselig ikke interessert i verken hva vi mener, eller hvorfor vi mener det. Vår kompetanse på sosial dumping, som har gitt regjeringen selve grunnlaget for gode, iverksatte tiltak, er plutselig ikke viktig eller legitim lenger. Vi blir ikke tatt på alvor når vi deler vår bekymring for vikarbyrådirektivets effekt på et allerede veletablert misbruk av midlertidig ansettelser. Tvert imot blir vi blant annet beskyldt for å ha en «rar» argumentasjon, som mest sannsynlig bunner i EU-motstand (sitat statssekretær Rikke Lind). Ennå de fleste er klar over at flere toneangivende tillitsvalgte faktisk er tilhengere av EU. «Rar» argumentasjon? Jeg synes holdningen til fagbevegelsens innvendinger, markeringer og engasjement er «rar». Den manglende viljen til å lytte er «rar». Og med «rar» mener jeg selvfølgelig blodig arrogant. Arbeiderpartiets øverste ledelse er faktisk i ferd med å motarbeide retten til faste ansettelser, og de vil ikke engang lytte til hva verken vi eller lokalpartiene sier.
Østfolds stortingsrepresentant Thor Erik Forsberg, Fellesforbundets mann på tinget, sloss imot direktivet fra første stund. Tipper han følte seg bra alene.
Jeg forstår at folk melder seg ut av Arbeiderpartiet. Jeg forstår også at SV har mottatt innmeldinger fra samme folka, dissensen har understreket at de er et godt alternativ for medlemmer av fagbevegelsen. At Ap må vende seg til de borgerlige partiene for å banke igjennom direktivet understreker hvor kraftig Arbeiderpartiet har svikta det fagligpolitiske arbeidet i denne saken. Ikke rart at frustrasjonen er så høy at utmelding er aktuelt.
Men som en protest er jeg usikker på hvilken effekt utmeldinger har. Det er ingen massiv, unison utmelding vi har bestemt oss for å slenge i fleisen på partiet. Så det blir litt bakvendt for meg. Hvor mye oppnår vi i fremtida uten fagforeningsfolk i Arbeiderpartiet? Vikarbyrådirektivet er en skremmende forsmak på hvilke saker vi absolutt bør ha direkte innflytelse i. Vi må øke denne innflytelsen, ikke gi den fra oss.
Alle vi tillitsvalgte har vel argumentert hardt for at våre medlemmer ikke må melde seg ut av fagforeninga sjøl om de ikke når frem hos ledelsen når de kjører en sak. Vi bruker tid på å mobilisere klubbstyret, kurser, setter mot i dem, og sender dem ut i krigen igjen. Når den tanken slo meg tenkte jeg «Arbeiderpartiet blir f*** ikke kvitt meg så lett!!». Jeg skrev leserinnlegg i lokalavisa om vikarbyrådirektivet og sendte inn forslag til årsmøtet i lokalpartiet mitt. Dessverre nådde jeg ikke frem, som innfløtter, eneste fagforeningsperson og med besøk av en statssekretær hadde jeg selvsagt en pedagogisk utfordring. Møtet dro ut, og jeg tapte med to stemmer klokka 22.25 på kvelden. Men neste gang kommer jeg ikke alene.
Folk humret litt da jeg fra talerstolen på Trondheimskonferansen proklamerte at vi skal «Ta Arbeiderpartiet tilbake». Det medførte medlidende klapp på skulderen i ettertid med lykkeønskninger ikke helt uten ironi. Tar med meg lykkeønskningene og klapp på skulderen, og legger igjen ironien og medfølelsen.
For det er opp til oss kamerater, skal vi gi slipp, eller gi gass?
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen