JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SVs faglige frieri

SVs nye partileder Audun Lysbakken varsler et tettere samarbeid med hele fagbevegelsen. Hvordan skal SV få til det?

torgny.hasaas@lomedia.no

– Lysbakken varslet tre elementer i en slik strategi, svarer Rolf Jørn Karlsen. Karlsen er nestleder i samfunnspolitisk avdeling i Fellesforbundet og leder av SV i Telemark.

– De tre elementene er arbeidslivpolitikk, næringspolitikk og breie ut kunnskapsfeltet til også å omfatte forskning, sier han.

Karlsen peker på at det er svært relevant for SV å samarbeide med Fellesforbundet i kampen om sosial dumping.

– Men SV har lavere oppslutning i LO enn i resten av befolkningen hvordan skal dere få til det?

– Dette har variert etter tidsfaser. Vi skal ikke bare jobbe med enkeltsaker. Vi skal jobbe med hele feltet?

– Betyr det å sikre økt oppslutning om SV at dere skal ta velgere fra Arbeiderpartiet?

– Ja. Det rødgrønne prosjektet er ikke bærekraftig med mindre SV får økt oppslutning. Dette vil forsterke den rød profilen i det rødgrønne samarbeidet, avslutter Karlsen.

Lær av vikarbyråkampen

Kjellfrid Blakstad er leder av Seksjon helse og sosial i Fagforbundet og medlem i SVs faglige utvalg. Hun sitter også i partiets programkomité.

– De siste par tre årene har det utviklet seg et tettere samarbeid mellom SV og deler av fagbevegelsen, og denne arbeidsformen skal vi videreutvikle, sier hun til frifagbevegelse.no.

Det er spesielt i kampen om vikarbyrådirektivet at dette samarbeidet har vært tett, og Blakstad ser for seg at en skal videreutvikle denne arbeidsformen. Hun er medlem av SVs partiprogramkomité og skal være med på å sørge for at fagbevegelsen blir viktig i dette programmet som skal vedtas på partiets landsmøte neste år.

– Skal dere bruke krefter på å ta velgere fra Arbeiderpartiet?

– Nei, kanskje noen går tilbake. Det er jo noen velgere som har gått fra oss til Arbeiderpartiet. Men SV skal gjennom å være klare og tydelige høste anerkjennelse slik at nye og gamle velgere kommer til oss, avslutter Blakstad.

Hele fagbevegelsen

– Det er i og for seg riktig at landsmøtet i SV ønsker å etablere et bedre samarbeid med hele fagbevegelsen, sier faglig leder i SV, Jan Olav Andersen, til frifagbevegelse.no.

Han peker på at SV ønsker en mer langsiktig og systematisk dialog med hele fagbevegelsen. Andersen understreker at den nyvalgte partilederen, Audun Lysbakken, i sin tale til landsmøtet også la vekt på «hele» når han snakket om fagbevegelsen.

– I tillegg til LO som er den viktigste, største og mest politiske delen av fagbevegelsen er det naturlig å tenke seg Unio som organiserer viktige grupper for SV som lærere og sykepleiere, sier Andersen.

– Så det er ikke snakk om at dere kommer til å henvende dere til YS når dere får døra i ansiktet i LO?

– Nei, men det har vært lettere for SV å samarbeide med enkelte fagforbund i LO enn LO-ledelsen, medgir Andersen som til daglig leder forhandlingsavdelingen i EL & IT Forbundet.

– Skal dere satse på å ta velgere fra Arbeiderpartiet for å vokse dere større i fagbevegelsen?

– Det har alltid vært slik at det har vært velgerutveksling mellom Arbeiderpartiet og SV. SV får svært få velgere fra andre sider. Men Arbeiderpartiet kan mobilisere for å ta tilbake velgere fra Høyre og Fremskrittspartiet og så kan vi ta tilbake «våre» velgere, sier Andersen.

Annonse

Flere saker

Annonse