JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Kan ikke straffe barna

Venstre mener det går tregt med den bebudede stortingsmeldingen om barn på flukt – og krever nå et svar på når den kommer.

christina.halvorsen@anb.no

Partiet er nå lei av å vente på en avklaring i forhold til asylbarna og sender nå spørsmål til justisminister Grete Faremo (Ap) for å få fortgang i saken.

– Når kommer meldingen?

Den siste tiden har debatten rast rundt 450 saker der asylbarn som har bodd i Norge i en årrekke har fått endelig avslag.

Skei Grande viser til at regjeringen har sagt det skal komme en avklaring om lengeværende barn i den varslede stortingsmeldingen om barn på flukt. I mars i fjor sa statsråden at regjeringen ville «legge fram en egen melding for Stortinget om dette i løpet av kort tid», påpeker Skei Grande.

– Les også: Kjemper for asylbarna

I det skriftlige spørsmålet til justisministeren, som ble sendt onsdag, spør Venstre-leder Trine Skei Grande: – Når kan Stortinget forvente å få seg forelagt den bebudede stortingsmeldingen om barn på flukt?

– Venstre har lenge etterlyst en avklaring når det gjelder barn som har levd lenge i Norge, og tok opp saken i en interpellasjon i Stortinget for et år siden, men fremdeles har ingenting skjedd, sier Skei Grande til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det er inhumant at barn må leve i uvisshet og frykt i mange år på asylmottak. Nå må regjeringen avklare situasjonen til disse barna, krever Skei Grande.

– Still sakene i bero!

Venstre ber samtidig Faremo stille alle saker om asylbarn i bero til Stortinget har fått behandlet stortingsmeldingen. Skei Grande viser til at en rekke Ap-politikere også har tatt til orde for det. Fremskrittspartiet (Frp) mener asylsøknadene til de 450 asylbarna må bli vurdert på nytt. Aps regjeringspartner SV mener barna og deres familier bør få opphold og mulighet til å skape seg en framtid i Norge.

– Les også: Taus om kritikken

– Kan ikke straffe barna

– Når vi har med «retur-nektere» å gjøre så opplever jeg at også barns beste er tjent med at vi er tydelige og forutsigbare i forhold til de foreldre som kan ha vært fristet til å skyve sine barn foran seg i det å sitte lenge for å forsøke oppnå en rettighet de egentlig har fått avslag på, sier justisminister Grete Faremo til TV2.

Venstre mener asylbarn som har vært lenge i Norge må få opphold på grunn av sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til riket.

– Vi kan ikke straffe asylbarn som har vært i Norge i mange år selv om foreldrene kan ha tatt noen valg som er dumme eller ulovlige, sier Skei Grande. (ANB)

Annonse
Annonse