JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Planlegger høysikkerhetssykehus

Regjeringen vil bygge sykehus med særlig høy sikkerhet for personer som er dømt til tvungent psykisk helsevern.

yngvil.mortensen@lomedia.no

Bygging av slikt sykehus krever endring av loven om psykisk helsevern. Helse- og omsorgsdepartementets forslag til lovendring ble sendt ut på høring 1. mars.

LO er blant de organisasjoner og myndigheter som er invitert til å uttale seg om saken. Høringsfristen er satt til 22. mars, torsdag neste uke. Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund vurderer nå høringsnotatet.

– Sikkerheten i psykiatrien har vært et tema lenge før 22. juli i fjor. Dette er ikke en særlov for denne saken, men skal være en generell mulighet for personer som trenger ekstra høy sikkerhet rundt seg, sa helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til VG i begynnelsen av mars.

Utvidede fullmakter

Ifølge høringsnotatet vil et sykehus med særlig høy sikkerhet få langt større fullmakter enn det landets eksisterende regionale sikkerhetsavdelinger har i dag.

Fagmiljøet ved de eksisterende sikkerhetsavdelingene, som er Sandviken i Bergen, Brøset i Trondheim og Dikemark i Asker, påpeker at det er «vanskelig å ivareta forsvarlig sikkerhet for pasientene, personell og samfunnet på grunn av blant annet for snever adgang i loven til å undersøke om pasienter bringer med seg farlige gjenstander som kviner, barberblad, skytevåpen eller rusmidler inn i avdelingen,» står det i høringsbrevet fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Til Ila?

Hvis et slikt sykehus skal bygges, vil en av de eksisterende regionale sikkerhetsavdelingene få ansvaret for det. Det kreves ikke at avdelingen er tilknyttet samme lokaler som den regionale sikkerhetsavdelingen som har ansvaret for enheten. «Enhet med særlig høyt sikkerhetsnivå kan plasseres innenfor fysiske sikkerhetstiltak ved en annen institusjon som ikke er helseinstitusjon», står det i høringsnotatet.

Det åpnes slik for at det plasseres i et fengselsområde. Fengselsdirektør ved Ila fengsel og forvaringsanstalt, Knut Bjarkeid, utelukker ikke at det kan bli lagt innenfor området til Ila.

Han påpeker at etablering av et slikt sykehus er en svært tidkrevende prosess fra forslag til drift.

– Det er snakk om mange år fram i tid, kanskje ti år, sier Bjarkeid til NFF-magasinet.

NFF vurderer

– I høringsnotatet står det ikke hvor en slik avdeling skal plasseres; innenfor kriminalomsorgen eller helsevesenet. Det må vi få klarhet i, sier leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund Geir Bjørkli.

– Dersom vi snakker om en sykehuslignende institusjon som hører inn under helsevesenet, er vi uenige i at den skal ligge innenfor et fengselsområde, sier Bjørkli.

– Hvis det blir bestemt at den skal legges innenfor et fengselsområde, ser jeg ingen andre grunner til det enn sikkerhet. Men sikkerhet er det også mulig å bygge opp rundt Dikemark eller en av de andre regionale sikkerhetsavdelingene. Hvis de skulle legge et slikt sykehus innenfor kriminalomsorgen og begrunne det med penger, er vi helt uenige i det. Skal vi bruke kriminalomsorgens ressurser på noe som er helsevesenets ansvar, spør Bjørkli.

Annonse
Annonse