JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bedre vern av matjorda

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) mener regjeringen har klart å bedre vernet av matjorda i Norge.

Ikke siden 1976 har så lite matjord blitt brukt til andre formål enn landbruk som i fjor.

– Mange tror det er nok jord å ta av i Norge, men det er feil, sier Brekk.

– Les også: Mer helse på gårdstunet

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 6.067 mål matjord ble brukt til noe annet enn å dyrke mat i fjor, noe som er det laveste tallet siden man begynte slike registreringer i 1976. Mer enn to tredeler av det som omdisponeres tas i bruk til bolig-, nærings- og samferdselsformål.

Landbruks- og matministeren ser på et sterkt jordvern som en av sine viktigste oppgaver fremover.

– Matjorda er grunnlaget for all matproduksjon. Derfor har regjeringen sett det som svært viktig å styrke jordvernet, og har i løpet av de senere årene gjennomført en rekke tiltak. I 2004 ble det satt et mål om å halvere nedbyggingen av matjord. Med de tallene som nå er lagt fram for 2011 er vi så godt som på dette målet, sier Brekk.

– Les også: Brekk vil satse på jaktturisme

Han sier at det er viktig å holde trykket på jordvern oppe i årene som kommer.

– Mange tror at det er nok av jord å ta av i Norge, og at det kan dyrkes ny jord som kan erstatte den vi bygger ned. Begge deler er helt galt, understreker Brekk.

Siden andre verdenskrig er det bygd ned 1,2 millioner mål med dyrket eller dyrkbar mark i Norge. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse