JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal gi dømte bedre hjelp til bedre liv

Tilbakeføringskoordinatorene skal jobbe for at straffedømte får en solid praktisk støtte til å komme i gang med livet etter soning.

yngvil.mortensen@lomedia.no

Hva fungerer og hva fungerer ikke i tilbakeføringsarbeidet internt i enhetene og i samarbeidet med NAV, helsetjenestene og kommunene?

Det var spørsmålene regionene ønsket svar på da de begynte arbeidet med tilbakeføringsgarantien for rundt halvannet år siden.

– Vi så i tilbakemeldingene at det ligger en utrolig kompetanse i fengsler og friomsorgskontorer, og hvilke behov de har, sier Jorun Molvær, i region sørvest.

Hun og kollega Bjørg Lindebø har jobbet med tilbakeføringsgarantien fra starten.

Å ha et trygt sted å bo, er kanskje noe av det viktigste i livet for de aller fleste. Og noe av det som er og har vært vanskeligst å få til for mange straffedømte. I 2004 ble kriminalomsorgens boligsamarbeid med kommunene systematisert.

– Enhetene melder tilbake at det har ført til at flere får bolig. Verden går i det minste sakte framover, sier Molvær.

Systematisere

Tilbakeføringskoordinatorene skal forsøke å få verden litt kjappere framover, ved å samordne alle tiltak for den innsatte, både det som skjer i kriminalomsorgen som arbeidsdrift og programmer, og det som skjer utenfor, som skole, helse, NAV, kommune, og frivillige organisasjoner.

I fjor og i begynnelsen av 2012 er 25 koordinatorer ansatt i hele landet. De har ansvar for å lage og følge opp lokale samarbeidsavtaler med sikte på tilbakeføring til samfunnet etter soning.

Målet er å lette tilbakeføringen til samfunnet etter endt soning.

Viktige kontaktbetjenter

– Tilbakeføringskoordinatorene skal ikke bare jobbe på systemnivå. En viktig oppgave er å veilede kontaktbetjenter, sier Bjørg Lindebø.

– Brukerundersøkelsene om kontaktbetjentordningen i region sørvest viser at flere kontaktbetjenter synes de ikke har nok kjennskap til og kunnskap om hjelpeapparatet ute. Dette er et område som tilbakeføringskoordinatorene skal ha kjennskap til og kunne videreformidle til kontaktbetjentene, sier Lindebø.

– Region sørvest har allerede fått tilbakemeldinger fra tilbakeføringskoordinator om at kontaktbetjenter hele tiden er på etterskudd i kontaktbetjentarbeidet, fordi de ikke har tid.

– Tiden går til rutineoppgavene, sier Molvær.

– Det er utvilsomt økonomiske utfordringer. Vår region har et dårlig budsjett. Det er enda verre enn i fjor, sier de to.

Uten sosialkonsulent

– Hvordan blir tilbakeføringskoordinatorens arbeid i fengslene som ikke har sosialkonsulent?

– Her vil koordinatorens arbeid bli annerledes. I fengsler uten sosialkonsulent vil tilbakeføringskoordinatorene arbeide noe mer individrettet med innsatte i og med at det viktige leddet som sosialkonsulenten utgjør, mangler i tilbakeføringsarbeidet. Imidlertid er det viktig at tilbakeføringskoordinator også der ivaretar de øvrige oppgavene som er lagt til tilbakeføringskoordinatorstillingen som veiledning av kontaktbetjenter og utadrettet virksomhet hos aktuelle samarbeidspartnere, sier Molvær.

– Vi må se underveis om det blir for mye å gjøre, sier de to.

– Vi kan hjelpe til med bolig, arbeid, utdanning og stønader. Det vi ikke kan hjelpe med, er venner og et sosialt liv. Der er de frivillige organisasjonene viktige.

Ny jobb: Tilbakeføringskoordinator

Gunn Helene Neset er en av 25 nyansatte tilbakeføringskoordinatorer i hele landet som skal jobbe for å gjøre tilbakeføringsarbeidet lettere og bedre.

Gunn Helene Neset kommer fra «vakt» i Stavanger fengsels avdeling Nord, der hun har hospitert sin første uke i fengsel. Hun er på vei til sitt nye kontor i et nybygg rett ved fengselsporten. Hun skal absolutt ikke sitte der hele tiden. Hun skal bevege seg mye rundt, ha kontordager i fengselet, ved friomsorgskontoret i Rogaland og Auklend overgangsbolig, og møte kommunene og NAV der de er.

– Min styrke ligger i at jeg kjenner systemet utenfor fengsel og friomsorg godt, sier Neset. Hun har jobbet 11 år i sosialtjenesten, NAV arbeid, i psykiatrien, og de siste tre årene med boligsosialt arbeid i Sola kommune.

– Jeg skal se på hva som kan gjøres bedre. Se på samarbeidet mellom fengsel og friomsorg. Instruksen er å finne ut hva som kan gjøres bedre internt i kriminalomsorgen også, og jeg har allerede lagt merke til et par ting, forteller Neset.

– Det vil bli et tett samarbeid med kommunene i Stavanger-området, og det fins mange muligheter i kommunene, sier Neset.

Samordne alle tiltak for den innsatte, i kriminalomsorgen: arbeidsdrift og programmer, og utenfor: skole, helse, NAV, kommune (bolig), frivillige organisasjoner.

Lage og følge opp lokale samarbeidsavtaler i forbindelse med tilbakeføring etter soning.

Lette tilbakeføringen til samfunnet etter soning.

Annonse
Annonse

Samordne alle tiltak for den innsatte, i kriminalomsorgen: arbeidsdrift og programmer, og utenfor: skole, helse, NAV, kommune (bolig), frivillige organisasjoner.

Lage og følge opp lokale samarbeidsavtaler i forbindelse med tilbakeføring etter soning.

Lette tilbakeføringen til samfunnet etter soning.