JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hardt press mot SV

SV var enig i innholdet da Venstre ville ha Stortinget med på å stille asylbarnas saker i bero, men stemte likevel mot.

– Vi har et nytt eksempel på at det er ett SV på plenen og et annet SV i stortingssalen. Grensen for dobbeltkommunikasjon er åpenbart ennå ikke nådd, sier Høyres Trond Helleland, som var saksordfører for asyldebatten i Stortinget mandag.

Regjeringspartiene sto samlet om ikke å ville myke opp asylpolitikken, men varslet likevel vilje til å se på hva som kan gjøres for barn som ulovlig, men uforskyldt, har vært lenge i Norge.

Dette vil skje i stortingsmeldingen «Barn på flukt» som justisminister Grete Faremo (Ap) nå garanterer vil komme før sommeren.

– Les også: Rikker seg ikke

Utgangspunktet var hele 12 forslag fra Venstre. Ett av dem går ut på at all utsendelse skal stilles i bero og at barn som har vært i Norge i tre år, skal få opphold.

I debatten som har gått i offentligheten de siste dagene har et samlet SV, Sp-leder Liv Signe Navarsete og store deler av Arbeiderpartiet gått inn for nettopp dette; å sette asylbarnas saker på pause i påvente av stortingsmeldingen.

Da saken ble behandlet i Stortinget fikk Venstre kun følge av KrF.

– Les også: Sier nei til asylbarna

Spesielt SV måtte tåle kritiske kommentarer fra de øvrige partiene under og etter asyldebatten.

Frps Per Sandberg spurte om vikardirektivet er viktigere for SV enn asylbarna, og hvorfor partiet ikke ville ta dissens når det handler om barn.

Helleland mente SVs opptreden grenset til det skandaløse:

– I opinionen kreves endringer, men i stortingssalen stemmer de for regjeringens politikk. SV spiller et høyt spill, sa han.

KrFs representant i kommunal- og forvaltningskomiteen Geir Jørgen Bekkevold tror at folk vil ha vanskelig for å forstå SV i asylbarn-saken.

– Jeg tror folk hadde sett for seg at SV ville stemme for det partiet sier at de mener. Jeg lurer på når SV har tenkt å sette ned foten, sier han.

– Les også: Vil hjelpe asylbarna

SVs Heikki Holmås sier at partiet prioriterer å få med seg hele regjeringen i en endring av asylpolitikken «som setter hensynet til barna foran innvandringspolitiske hensyn», og at de derfor ikke kunne stemme for Venstres forslag mandag.

– Det avgjørende er at vi står på og får til en varig endring for disse barna, og ikke hva vi stemmer i en enkeltstående avstemning i Stortinget. Sitter du i regjering, stemmer du samlet. For å få til en endring, må vi få med oss de andre regjeringspartiene. Sånn er det, sier Holmås til NTB.

Frustrerende

Forslagsstiller Trine Skei Grande sier til NTB at hun er frustrert over at stemningen og det folkelige engasjementet er på linje med de forslagene partiet fremmet, uten at det slår inn i politikken.

– Det er tungt å nå gjennom disse murene når du vil ha inn litt humanitet. Det er kjempefrustrerende, sier Venstre-lederen.

Reversere

Faremo sa i debatten at å gi oppholdstillatelser til personer med endelig avslag, vil ha svært negative virkninger for returarbeidet. Hun mener det vil reversere de siste årenes positive utvikling for returtallene.

Faremo la til at det fire ganger siden 1993 har vært gitt amnestier for grupper som ble definert som spesielt utsatt, og at dette skaper forventninger om at opphold blir innfridd, bare man holder ut lenge nok, og kan skyve barn foran seg.

– Det er åpenbart at langt færre vil velge frivillig retur, dersom det å motarbeide avslag resulterer i oppholdstillatelse, sier Faremo til bifall fra Høyre og Frp.

Skei Grande mener at de tre asylkameratene tar feil:

– Det finnes ikke empirisk grunnlag for å fastslå at amnesti gir økt tilstrømning. Svingningene i tilstrømningen har med utenforliggende forhold å gjøre, der krig er den viktigste årsaken, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse