JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innleie og minstelønn i byggfagene

Forrige tariffoppgjør endte det med streik for minstelønna. Og minstelønn er et viktig stikkord også denne gangen, når byggfagene starter sine forhandlinger onsdag.

erlend.angelo@lomedia.no

I tariffoppgjøret 2010 var det fellesoverenskomsten for byggfag (FOB) som var den første overenskomsten som endte i streik. Etter fire dager med byggestans landet over ga BNL (Byggenæringens Landsforening) til slutt etter på det meste.

Det medførte et sterkt oppgjør for byggfagene: Minstelønna ble hevet med 12,75 kroner. Like viktig var den nye reguleringsbestemmelsen som skal sørge for en minstesatsutvikling tilsvarende lønnsutviklingen i bransjen.

Nye minstelønnskrav

Også i år ventes det et tydelig minstelønnskrav fra byggfagene. Det har lenge vært et mantra blant de tillitsvalgte at de ønsker å få opp minstesatsene til 85 prosent av «beregningsgrunnlaget for overtid» – et overenskomstmessig uttrykk for snittlønna i bransjen.

I dag er denne snittlønna rundt 220 kroner i timen. Minstesatsen for fagarbeider er 159 kroner i timen. Det tilsvarer 72 prosent av snittlønna. Skal man opp på 85 prosent, må det plusses på 25-30 kroner timen. Det er etter all sannsynlighet et uoverkommelig jafs på ett tariffoppgjør. For to år siden kjempet man seg altså til 12,75.

Men en oppjustering av minstesatsene er viktig for å unngå for stor lønnsforskjell i bransjen.

– Vi møter på kjent problematikk også i årets tariffoppgjør. Minstesatsene er jo en kjent sak. I tillegg til at innleie blir et viktig punkt, sier Halvor Langseth, forbundssekretær og forhandlingsansvarlig for byggfagoverenskomsten.

Innleie viktig

Den stadig økende graden av innleie merkes særlig godt i byggebransjen. I Oslo-området har bemanningsbransjen vokst seg sjokkerende stor, men også i resten av landet blir det stadig flere innleide på byggeplassene.

Fellesforbundet ønsker å sikre de innleides lønns- og arbeidsvilkår, som en felles satsning gjennom hele dette tariffoppgjøret. Forbundet ønsker å utvide omfangsbestemmelsene; altså at de innleide skal få like lønns- og arbeidsvilkår som de fast ansatte i innleiebedriften. Både i Danmark og Sverige er slike bestemmelser vanlige.

Innleiekampen skal først og fremst kjempes i frontfaget, og er kanskje den vanskeligste nøtta i årets tariffoppgjør. Men dette blir et viktig krav også i byggfagene, og løsningene må ikke nødvendigvis bli det samme for byggfagene som i frontfaget.

– Ut fra erfaring forventer vi ikke noe økonomisk tilbud på bordet før frontfaget har kommet i mål, og det samme vil nok gjelde for noen av felleskravene, kommenterer Langseth.

På plass før oppgjøret

Langseth på sin side er fornøyd med at de er ferdigforhandlet og enige om en del bestemmelser allerede før tariffoppgjøret. I januar ble forbundet og BNL nemlig enige om endringer i lønnssystemet, og frem mot august skal man gjøre de siste endringene før en helt ny tømrertariff er på plass.

– Vi er i den heldige situasjon at vi har noen ting på plass allerede før oppgjøret. Nå blir det godt å komme i gang. Vi møter en del nye folk i forhandlingssammenheng fra BNL også, så det blir nytt og spennende, sier Langseth.

Annonse

Flere saker

Annonse