JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen på vikende front i Norden

En ny rapport fra Fafo viser en dramatisk svekkelse av fagbevegelsen i flere nordiske land.
På gata er det fremdeles ikke mange som slår fagbevegelsen, men oppslutningen om den svikter i  alle de nordiske landene. Her fra årets 1. mai-demonstrasjon i Oslo.

På gata er det fremdeles ikke mange som slår fagbevegelsen, men oppslutningen om den svikter i alle de nordiske landene. Her fra årets 1. mai-demonstrasjon i Oslo.

Kristian Brustad

einar.fjellvik@lomedia.no

De nordiske landene og Belgia er de eneste der halvparten, eller flere, av arbeidstakerne er fagorganiserte. Men både i Sverige, Danmark og Finland har organisasjonsgraden falt dramatisk siden toppåret i 1995.

Midt på 1990-tallet var hele åtte av ti finske arbeidstakere fagorganiserte. I Sverige var tallet hele 85 %, og i Danmark vel 70 %.

Forklaringen på den ekstremt høye organisasjonsgraden i våre nordiske naboland er at de alle har hatt arbeidsløshetskasser (a-kasser) drevet av fagforbundene. I de seinere åra har det blitt gjennomført til dels omfattende endringer i a-kassene, og resultatene kan leses dirkete ut av statistikken over andelen fagorganiserte.

Sverige: Ras av utmeldinger

I Sverige skrudde den borgerlige regjeringen som kom til makten i 2006 prisen på arbeidsløshetsforsikringen kraftig opp. Det førte til et ras av utmeldinger fra svensk LO. Nå viser fersk statistikk forskningsstiftelsen Fafo har utarbeidet at organisasjonsgraden i Sverige har gått ned fra 85 % i 1995 til 70 % i 2013.

Danmark: Alternative fagforeninger

Også i Danmark har a-kassene blitt lagt om slik at det er blitt enklere å være med i a-kassen uten samtidig å være medlem i et fagforbund. Dette har også åpnet et marked for alternative fagforeninger som ikke har tariffavtaler eller tillitsvalgte på arbeidsplassene, men som gjerne tilbyr a-kasse, juridisk bistand og lav kontingent.

Holder man disse alternative fagforeningene utenfor har organisasjonsgraden i Danmark falt fra 71 % i 1995 til 60 % i fjor. Regner vi med de alternativ er fallet atskillig mer beskjedent, fra 73 til 69 %.

Det innebærer at mens bare 3 % av alle fagorganiserte dansker var med i en alternativ fagforening i 1995, er andelen nå oppe i 13 %.

Finland: Frittstående a-kasse

Finland har i mange år hatt en frittstående a-kasse, og muligheten for å være forsikret her har bidratt til fallende medlemstall i fagforbundene, skriver Fafo-forsker Kristine Nergaard i rapporten «Organisasjonsgrader, tariffavtaledekning og arbeidskonflikter i 2013», som ble offentligjort denne uka.

I 1995 var 8 av ti finske arbeidstakere fagorganiserte. I 2011 var andelen sunket til 69 %.

Norge: Beskjedent fall

Norge har tradisjonelt vært sinken i Norden når man måler graden av fagorganisering. Forklaringen har vært at her i landet er arbeidsløshetstrygd en offentlig ytelse og ikke en forsikringsordning bestyrt av fagforeninger og –forbund.

Også i Norge har organisasjonsgraden gått ned siden midt på 90-tallet, men fallet har vært vesentlig mindre enn i våre naboland. I 1995 var 56 % av alle norske arbeidstakere fagorganisert, ifølge Fafos tall. I fjor var andelen nede i 52 %.

Belgia i særstilling

I verden utenom Norden står Belgia i en særstilling, med 50 % fagorganiserte. Igjen er forklaringen a-kasser knyttet til fagorganisasjonene i landet.

Statistikk fra OECD forteller ellers at organisasjonsgraden varierer fra 36 % i Italia ned til bare 8 % i Frankrike. I land som Storbritannia, Canada og Hellas er omkring hver fjerde arbeidstaker fagorganisert. Både Tyskland, Nederland, Australia, Spania og Polen har godt under 20 % fagorganiserte.

Annonse
Annonse