JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Laveste fravær på 8 år

Sykefraværet falt fra 7 prosent i fjerde kvartal 2010 til 6,5 prosent i fjerde kvartal i fjor.

Det er det laveste nivået siden 2004, viser tall fra Nav.

– Vi må tilbake til 2004 for å finne tilsvarende lav sykefraværsprosent. Og ser man bare på det legemeldte fraværet, er dette det laveste nivået siden vi startet med sykefraværsstatistikken i 2001, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Det legemeldte sykefraværet falt i samme periode fra 6 prosent til 5,4 prosent. Det egenmeldte sykefraværet er uendret og ligger på omtrent 1 prosent.

– Vi har sett en jevn og kraftig nedgang i sykefraværet siden 2009. Tallene for siste kvartal i fjor viser at vi har det laveste sykefraværet på sju år. Det er veldig gledelig, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til NTB.

Bjurstrøm mener nedgangen i sykefraværet gjør at 3 milliarder kroner i stedet kan brukes på andre samfunnsoppgaver.

– Les også: Nedgang i sykefraværet

Hun mener at regjeringens tiltak nå bærer frukter.

– Vi har iverksatt en rekke tiltak for å få ned fraværet, og alt tyder på at tiltakene virker. Det man ser er at bruk av gradert sykmelding øker mye, samtidig som fraværet går ned. Det viser at dette virker som vi hadde håpet – at lengden på sykefravær reduseres, og at færre går over fra fravær til uføre ved at de holder fotfeste i jobben, sier Bjurstrøm.

Andelen graderte sykmeldinger øker stadig, og ligger nå på 23 prosent. Økningen er noe større for kvinner enn for menn. Andelen langtidssykefravær øker også, mens det er nedgang i korttidssykefravær. Åtte av ti sykefraværstilfeller har en varighet på under åtte uker.

Les også: Nordmenn er verdens mest trygdede

Særlig nedgang i fraværet har det vært blant menn i bygg- og anleggsbransjen. Tallene viser også at nedgangen i legemeldt sykefravær har vært størst i privat sektor, og lavest i statlig og fylkeskommunal forvaltning.

– Sykefraværet går ned i alle sektorer, både i offentlig og privat, for menn og kvinner, i alle deler av landet. I det store og det hele er det nedgang, mest i privat sektor. Jeg vil rose arbeidet som er gjort i privat sektor. Men nå ser vi at også offentlig sektor følger etter, sier Bjurstrøm.

Kvinner

Utfordringen fremover blir å få redusert fraværet blant kvinner og i offentlig sektor.

– Sykefraværet er mye høyere blant kvinner enn menn, og mye høyere i offentlig sektor. Vi må ha særlig oppmerksomhet rundt hvordan vi kan følge bedre opp kvinner i omsorgsyrker for å få ned fraværet, sier Bjurstrøm.

Det er ikke behov for nye tiltak, men å fortsette bruken av tiltakene som allerede eksisterer, mener hun.

– 1. juli i fjor fikk vi på plass mange nye tiltak. Nå dreier det seg om å fortsette det gode arbeidet og å få på plass rutiner, så tror jeg vi skal få fraværet ytterligere ned, sier Bjurstrøm.

Geografiske forskjeller

Rogaland har det laveste legemeldte sykefraværet på 4,5 prosent og Troms har det høyeste på 6,4 prosent.

Oslo kan vise til en nedgang på 8,1 prosent fra fjerde kvartal 2010 til fjerde kvartal i fjor. Hovedstadens sykefravær ligger nå på 4,7 prosent, noe som fungerende fylkesdirektør Hege Farnes Hildrum i Nav Oslo betegner som historisk lavt.

Innad i hovedstaden er det imidlertid store forskjeller. Bydel Grorud har et sykefravær på 6,8 prosent, mens fraværet er lavest i bydelene St. Hanshaugen og Ullern med 3,6 prosent. (ANB-NTB) (ANB-NTB)

Annonse
Annonse