JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stridens kjerne

LO og NHO har stått uvanlig hardt mot hverandre i striden om allmenngjøring

– Dersom saksøkerne får medhold i Oslo tingrett, blir det meningsløst å snakke om et seriøst arbeidsliv i Norge, sa nestlederen ved LOs juridiske avdeling, Håkon Angell, til LO-Aktuelt da tingretten startet sin behandling av saken i 2009.

– Verftene, Norsk Industri og NHO mener nemnda har allmenngjort mer enn det som er nødvendig for å ivareta arbeidstakernes sosiale beskyttelse. Vi ser det som et middel for å beskytte det norske arbeidsmarkedet mot en sunn konkurranse fra utenlandske virksomheter, kvitterte NHO-advokat Nina Melsom.

NHO mener det ikke er dokumentert uverdige lønns- og arbeidsforhold i verftsbransjen og at det derfor ikke er noe grunnlag for å allmenngjøre deler av tariffavtalen.

I tillegg mener NHO at Tariffnemnda gikk for langt i sitt vedtak. Ifølge arbeidsgiverne er det i strid med EØS-rettens grunnregler om fri konkurranse når tariffavtalens regler blir allmenngjort på området der disse gir bedre betingelser enn det som er lovfestet. Konkret gjelder dette vedtaket om å allmenngjøre tariffavtalens regler om 37,5 timers arbeidsuke, betaling for reise, kost og losji og det såkalte utenbystillegget. Det siste betyr et tillegg på 20 % på lønna når man må bo borte fra hjemmet for å jobbe.

Annonse
Annonse