JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lover flere HV-soldater

Regjeringen lover at det skal bli flere HV-soldater, ikke færre slik forsvarssjefen foreslo.

– Vi legger opp til en reell satsing på det lokale Heimevernet, sier parlamentarisk leder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I den nye langtidsplanen for Forsvaret plusser de rødgrønne på med 2.000 flere HV-soldater enn det som er dagens situasjon. Forsvarssjefen har anbefalt en reduksjon fra 40.000 til 30.000 lokale HV-soldater. På toppen av dette kommer en såkalt innsatsstyrke på 3.000 HV-soldater, slik at det samlede Heimevernet i framtiden vil bli på 45.000 personer.

– Les også: Fly for alle pengene

– Vi har også sikret finansiering av en slik økning, sier Arbeiderpartiets Sverre Myrli og viser til at det i tidligere forsvarsplaner har manglet penger for å fylle de politiske målene.

– Heimevernet har de siste årene blitt kraftig modernisert og utgjør nå den viktigste delen av landforsvaret. I tillegg utgjør HV en viktig sivil beredskap, sier SVs Bård Vegar Solhjell.

Sp-talsmannen mener HV-soldater kan yte god hjelp ved flom og naturkatastrofer.

– Les også: Avvikler sivil verneplikt

– Men er det ikke feil å bruke HV-soldater til slik innsats?

– Vi må huske på at Heimevernet er en del av Forsvaret. HV-soldatene er først og fremst trent for å forsvare landet. HV har det territorielle ansvaret i Norge. Men hvis man er trent for kriser, katastrofer og andre ekstreme situasjoner, så har man et godt grunnlag for å legge ut sandsekker og rydde trær som har falt ned, poengterer Myrli.

– Les også: – HV og Garden må bidra

De rødgrønne regjeringspartiene sier også nei til å redusere antallet HV-distrikter med fire. Dermed kan man slippe løs jubelen ved Ternemoen, Rygge, Setnesmoen og Drevjamoen. I tillegg opprettholdes HV-skolen på Dombås.

– HV er effektivt og billig. Heimevernet er egentlig landforsvaret vårt, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Han legger også vekt på at øvingsaktiviteten til HV-soldatene skal økes.

– Det er altså ikke snakk om papirsoldater, sier Myrli spissformulert. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse