JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oktober forlag: 40 år og like blid

Geir Berdahl, forlagssjef i Oktober siden 1979, har skrevet historisk bok om årets 40-åring. Mens Tove Nilsen i sin siste roman har vendt tilbake til oppveksten på Bøler.

jan.erik@lomedia.no

I 1970, da den politiske radikalismen herjet over landet – spesielt AKP-ml – stiftet 11 personer forlaget Oktober. Forlaget skulle gi ut revolusjonær litteratur. Punktum. For det holdt ikke med avisa Klassekampen, plateselskapet Mai og bokhandelen Tronsmo – de revolusjonære trengte arbeiderklasselitteratur også. Pluss klassikerne Marx, Mao, Engels, Lenin og Stalin – de fem søylene i revolusjonær teoribygging.

Litteraturmagister

Ni år etter starten hentet Sverre Knudsen, kalt stalinknudsen blant innvidde, Geir Berdahl som forlagssjef. Han kom fra fem år i den like marxist-leninistiske bokhandelen Tronsmo og var i tillegg magister i litteratur. I høst kommer jubileumsboka «40 års nervøsitet». Mye vann har rent i havet siden starten. Og det nytter som kjent ikke å stige ned i samme elv to ganger. Ifølge grekeren Heraklit.

Romanforlaget

Årets bokliste fra Oktober består av 55 titler, hvorav 34 av den kommer nå i høst. Markedssjef Elisabeth Steen presenterte lista hos forlaget i dag. Og som vanlig på oktober, stikk i strid med tankene bak oppstarten: Forlaget har noen av landets beste romanforfattere i stallen. Dag Solstad og Per Petterson har riktignok et hvileår, men mange andre er aktuelle. Skjønt, de fleste av dem har nok byttet ut partiboka med ei stadig feitere lommebok

Mørkt fra Nilsen

Tove Nilsen, som debuterte 4 år etter at Oktober ble dannet med romanen «Aldri la dem kle deg forsvarsløs naken», kommer i høst ut med romanen «Nede i himmelen». Her vender hun tilbake til Bøler hvor hun vokste opp. Vi er i 1969 og Goggen, hovedpersonen ved siden av Tove, har nettopp kommet hjem fra straffeoppholdet på Bastøy hvor han ble sendt for å ha knivstukket sin far.

– En mer voksen og mørkere bok enn hun har skrevet tidligere, sier Steen.

I skyggen av sin egen myte

En annen Steen, nemlig Thorvald, har skrevet den historiske romanen Løvehjerte. Boka er allerede før den er kommet ut på norsk under oversettelse til engelsk og tyrkisk, og handler altså om Richard Løvehjerte, en mann som visstnok levde i skyggen av sin egen myte.

Line Baugstø, journalist og forfatter har allerede utkommet med romanen «Regntid». Brorparten av anmelderne har vært fornøyde, og boka handler om norsk freds- og utviklingsarbeid.

Tormod Haugland har skrevet romanen«Romberg. Kvinner og kriminalitet», hvor forfatteren leker med krimsjangeren – og leseren.

Lars Amund Vaage gir ut romanen «Skuggen og dronninga». Dette er ei bok om galskap og skal være svært musikalsk sier de som har lest manus. Vi andre må vente til måneden oktober før vi kan få lese boka.

Siddis og raddis

Markedssjef Steen forteller at Oktober gir ut flere sakprosabøker i høst enn vanlig. For eksempel Øystein Bentsens «Samhold og svik», om mørklagte sider ved norsk etterkrigshistorie.

Espen Søbye, som har skrevet flere biografier, skriver nå om overlege Johan Scharffenbergs liv og virke i årene 1869-1965.

Aslak Sira Myhre, siddis, raddis og lederen av Litteraturhuset siden 2006 – samt tidligere leder av Rød Valgallianse, kommer med boka «Herskap og tjenere». Den handler blant annet om miljøvern, krigen i Aghanistan og mye, mye mer – men framfor alt: at verden trenger en ny politikk. Myhre lar ikke lagt ned sverdet.

Edvard «Bjørnstjerne» Hoem

Edvard Hoem har vært i oktoberstallen lenge. I år slipper han andre bind av sin biografi om Bjørnstjerne Bjørnson. Tredje bind kommer til neste år.

– Hoem er den som i Norge kan mest om Bjørnstjerne Bjørnson, sa Steen.

Ja, så mye kan han at det er mange år siden han fysisk begynte å ligne på selveste mester Bjørnson.

Det sa Steen ingenting om, men at Karin Sveen kommer med boka «Mannen i Montgomery Street. Portrett av en norsk emigrant», fortalte hun. I begynnelsen av november får sveen-fans lese den.

Den siste kamp

Oktober er jo også Karl Ove Knausgårds forlag. Steen kunne fortelle at han sitter der nede i Malmø og skriver og skriver og skriver. Bind 6 av «Min kamp», den siste boka i serien, har han lovt å levere manuset til innen 1. oktober. Måneden etter er den i bohandlene om alt går etter planen.

Annonse
Annonse