JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Minstelønna må opp

Et skikkelig løft for minstelønna. Det er hovedkravet når Fellesforbundets folk fra byggeindustrien møter arbeidsgiverne i BNL og tar fatt på årets tariffoppgjør.

randi@lomedia.no

– Lønnsnivået i byggeindustrien er for dårlig. Minstelønna må opp, sier forbundssekretær Steinar Krogstad, som leder forhandlingsdelegasjonen. Dette blir samtidig Krogstads ilddåp som forhandlingsleder. Han ble valgt inn i forbundsledelsen på landsmøtet i høst.

I kravene som i dag blir levert til BNLs forhandlingsleder, er størrelsen på lønnsløftet ikke konkretisert. Men Krogstad er ikke i tvil, dette blir nok det vanskeligste punktet i forhandlingene. Men hvor vanskelig, det vil først forhandlingene vise.

– Les Fellesforbundets krav her

– Det vi er ute etter, er å løfte opp de lavest lønte. Det er kanskje ikke så mange som ligger akkurat på mistelønna, men det er ganske mange som ligger rett over, supplerer sekretær i tariffavdelingen, Knut Birger Andersen. Ved forrige hovedoppgjør for to år siden, ble nybegynnersatsen økt til 138 kroner. Ved mellomoppgjøret i fjor ble den hevet til 142 kroner fra 1. april.

– Etter ett års ansiennitet er satsen 144,10. Det er denne timesatsen vi regner som minstelønna, sier Krogstad.

Til sammenlikning ligger minstelønna til en ufaglært kokk på 137 kroner. Med fagbrev, 143,40. Byggeindustriens minstesats ligger altså på nivå med Riksavtalen, som ligger langt etter de fleste av Fellesforbundets bransjer.

Krever garanti

For å løfte de lavest lønte, vil Fellesforbundet ha et nytt punkt vil ha inn i overenskomsten – en garantibestemmelse. Noe slikt fins ikke i dag.

Problemet er at det er stort spenn mellom ulike deler av byggeindustrien. Samlet sett ligger bransjen på 91,7 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Betongindustrien har vært lønnsledende og trukket bransjegjennomsnittet opp, mens sagbrukene ligger nederst på næringsstigen. Jo lenger fra sagbrukene, desto bedre timelønn har folk. En tømrer som bruker plankene derfra, ligger skyhøyt over i timelønn.

Nå krever altså de ansatte i byggeindustrien at gjennomsnittlig fortjeneste i bedriften – snittet av timelønn, fagbrevtillegg, ansiennitetstillegg og andre faste tillegg – ikke skal være lavere enn en gitt prosent av gjennomsnittet i bransjen. Forslag til prosentsats vil bli lagt fram under forhandlingene, sier Krogstad.

Og dersom partene ikke blir enige om å oppnå den gjennomsnittlig garanterte timefortjenesten på annet vis, skal det beløpet som mangler, legges flatt på alle ansattes timelønn.

– Blir det på dette punktet arbeidsgiverne steiler mest?

– Sannsynligvis, for arbeidsgiverne er prinsipielt imot alle garantibestemmelser. Det gjelder ikke bare vår overenskomst, vi ser at det gjelder alle, svarer Krogstad.

Montasje på byggeplass

Ett annet nytt punkt som Fellesforbundet vil ha inn i overenskomsten, er krav om at lønn for monteringsarbeid ute på byggeplass minst skal lønnes etter snittlønna i byggebransjen, altså 212 kroner.

– Dette handler om likebehandling som prinsipp. Når montører fra byggeindustri arbeider ute på en byggeplass, bør bestemmelsene i Fellesoverenskomsten for byggfag legges til grunn, påpeker Krogstad og Andersen.

Fellesforbundet vil også ha økt lønnssatsen for arbeidere med fagbrev. Tillegget for fagbrev skal opp fra dagens 9 kroner. For at flest mulig i bransjen skal få status som fagarbeidere krever Fellesforbundet at bedriftene skal legge til rette opplæring for ansatte med lese- og skrivevansker, når de vil vil ta fagbrev.

Forbundskrav

I tillegg til rene bransjekrav, kjører forhandlingsdelegasjonen fram en rekke felleskrav fra Fellesforbundet. Det gjelder:

– sentralt tillegg som sikrer kjøpekraften

– nye bestemmelser som sikrer innleide arbeidstakere samme vilkår som i innleiebedriften

– bestemmelser som sikrer fortsatt overenskomsttilhørighet for dem som utfører oppgaver dekket av overenskomsten, uavhengig av høyere kompetanse og stillingsbetegnelse

– en utvidelse av bestemmelsene om likelønn lokalt.

– Fellesforbundet går dessuten offensivt ut og krever lønnet pappaperm. Et annet velferdskrav er fri med lønn for å gå til tannlege.

– Det er viktig at vi nå får styrket overenskomsten. Vi kom for dårlig ut da vi var del av frontfaget i 2008. Men vi klarte å styrke overenskomsten for to år siden og fortsetter med det nå, sier Birger Øien fra Nordan.

– Jeg er spent på om vi klarer å få til en garantiordning, sier Per Arne Hansen fra Weber-Leca.

Det har ikke vært streik i byggeindustrien i nyere tid, ikke etter at bransjen ble skilt ut fra byggebransjen som egen overenskomst. I så fall kan forhandlingene være i mål før påske. Men byggeindustrien må vente til det er blitt enighet i frontfaget og byggfag. Det kan ta tid.

Annonse
Annonse