JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Finsk totalreform

Partene i det finske arbeidsmarkedet er blitt enige om å heve pensjonsalderen. Reformen har mange elementer for å forlenge arbeidskarrieren, også i starten.

nina.sandaas@lomedia.no

Arbeidsgiverne har lenge etterlyst økt pensjonsalder, særlig for tidligpensjonsordningen og deltidspensjonen. Det samme gjorde den forrige regjeringen. Fagbevegelsen har bremset.

Men i tariffoppgjøret i fjor høst ble partene enige om å sette seg til forhandlingsbordet for å drøfte et forlenget arbeidsliv og pensjoner. Igår var resultatet klart og de tre store sentralorganisasjonene godkjente avtalen som er forhandlet fram sammen med arbeidsgivernes EK.

Finsk AFP blir borte

Pensjonsalderen heves ikke mekanisk. Målet er at eldre skal stå lenger i arbeidslivet med andre metoder. Tidligpensjonsordningen, tilsvarende den norske AFP, fra 63 år blir helt borte.

Aldersgrensen for deltidspensjon øker fra 58 til 61 år allerede fra 2015. Disse endringene ventes totalt bidra til at gjennomsnittlig avgangsalder blir hevet med ett år.

I 1994 kunne en som ble arbeidsledig som 53 åring få dagpenger i 500 dager og så gå over på tidligpensjon. Reglene er etterhvert blitt strammet inn slik at gjennomsnittlig pensjonsalder nå er litt under 60 år.

Dagpenger fra 61 til 65

Forhandlingene holdt på å strande på uenighet om den såkalte pensjonsslusen som gjør det mulig for en arbeidsledig å heve dagpenger fra man er 60 år til alderspensjonen begynner å løpe fra man fyller 65 år. Etter at arbeidsminister Lauri Ihalaien, tidligere FFC-leder, ble innkalt til en nattlig forhandlingsrunde, ble det enighet om å øke aldersgrensen i pensjonsslusen til 61 år. Arbeidsledige som har fylt 60 år blir garantert rett til å delta på kurs og tiltak som ordnes av finske Nav.

Gulrot og pisk for ledige

Ifølge avtalen skal dagpengenivået for arbeidsledige gjøres mer «stimulerende», det tilbys både gulrot og pisk. En arbeidsledig skal få mer i dagpenger for å delta på kompetansegivende kurs eller i beredskapsarbeid. Hvis han eller hun nekter, vil perioden på dagpenger reduseres med hundre dager.

Unge arbeidstakere og personer i midlertidige arbeidsforhold som har perioder med ledighet, skal samtidig sikres raskere opptjening av dagpenger.

Stort ansvar

Den finske landsorganisasjonen FFC uttrykker tilfredshet med avtalen som kalles Strukturprogram for lenger arbeidskarriere. FFC-leder Lauri Lyly understreker at et sentralt element i overenskomsten er at kvaliteten i arbeidslivet vil bli bedre, da bedriftshelsetjenesten jevnt over skal styrkes.

–Arbeidstakerne bærer et stort ansvar for tariffavtalen og denne overenskomsten som nå er nådd. Avtalen forutsetter derfor betydelig engasjement og satsinger, både fra arbeidsgiverne i form av økt samarbeid og fra regjeringen i form av en aktiv arbeidsmarkedspolitikk , sier Lauri Lyly.

Annonse
Annonse