JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Solheim gikk med et smell

Tidligere miljøvernminister Erik Solheim levner ingen tvil om hva han synes om å bli sparket som statsråd av SV-leder Audun Lysbakken.

Den nye SV-lederen har ofret internasjonal erfaring for en partikabal, mener Solheim.

Etter å ha overlatt sitt departement til to nye SV-statsråder, gikk Solheim kraftig i rette med Lysbakken. Solheim benektet at han er bitter, men at han ønsket å fortelle om de to årsakene til at han er dypt uenig i Lysbakkens strategi.

– Les også: – Riktig med fornyelse

– Det ene er; skal vi vektlegge en partipolitisk kabal i SV? Eller skal vi vektlegge Norges evne til å påvirke klimaforhandlingene, fattigdommen i verden, fredsprosesser i Sudan og Somalia? Jeg mener at evnen til å påvirke internasjonalt er viktigst, Audun mener at den partipolitiske kabalen var viktigere, sier Solheim til NTB.

Dernest er Solheim uenig i at erfarne politikere som ham og Tora Aasland nå må byttes ut.

– Selvfølgelig må partiet fornye seg, vi er i en krisesituasjon i SV. Men jeg tror man fornyer seg bedre ved å få en ny partileder og samtidig ta med seg erfaring. Nå er alle de sentrale i partiet i samme aldersgruppe og har omtrent de samme erfaringene, sier Solheim.

– Ikke noe høydepunkt

På pressekonferansen etter nøkkeloverrekkelsene sa Solheim at han er overveldet over støtten han har fått etter at det ble kjent at han går av som statsråd. Han ser ikke bort fra at han etter hvert vil gå til en ambassadørpost eller en stilling i FN, men skal i første omgang tilbake til jobb i Utenriksdepartementet.

– Les også: – Vemodig å bytte ut Solheim

Han ville ikke si at han ikke lenger har tillit til Audun Lysbakken, men sa at «alle nok skjønner at de siste dagene ikke har vært et høydepunkt i vårt forhold».

Tidligere fredag sa Lysbakken til NTB at det var vemodig, men nødvendig å bytte ut Solheim.

– Dette er et viktig ledd i den foryngelsen av partiet som jeg lovte på landsmøtet, og det er en nødvendig foryngelse av regjeringen. De nye statsrådene vil bringe med seg ny energi og nye perspektiver, sier Lysbakken.

Lysbakken svarer ikke på spørsmål om han synes prosessen har vært ryddig og grei overfor partiveteranen Solheim.

Vil vinne valget

– Jeg vil ikke gå inn på om dette var vanskelig eller ikke. Solheim og Aasland er politikere jeg beundrer og respekterer, men noen ganger er det likevel riktig å gjøre et slikt grep av hensyn til helheten, sier han, og viser blant annet til ambisjonene om å vinne neste stortingsvalg.

– Les også: Forberedt på tøffe miljøtak

– Det er riktig å sette sammen laget nå, sånn at de nye statsrådene får tid til å sette sitt preg på regjeringens politikk, men jeg ser også framover mot neste regjeringsperiode, sier han.

Mens Solheim reagerte, viste statsminister Jens Stoltenberg (Ap) forståelse for Lysbakkens grep da han på Slottsplassen fredag kom ut med sine tre nye SV-statsråder, Bård Vegar Solhjell som miljøminister, Heikki Holmås som utviklingsminister og Inga Marte Thorkildsen som barne-, likestillings- og inkluderingsminister.

– Erik Solheim har gjort en kjempejobb, men noen ganger er det riktig med fornyelse. Det har vi sett mange ganger før, sa Stoltenberg.

Applauderer

Også SVs nye «grand old lady», tidligere partileder Kristin Halvorsen applauderer regjeringskabalen Lysbakken har lagt.

– Dette er et større grep enn man har tatt på mange år for å fornye norsk politikk og SV. Vi har tenkt å vinne valget og fortsatt holde høyrekreftene på utsiden. Dette er et lag som er veldig motivert for nettopp det, sa hun på en pressekonferanse fredag.

Halvorsen tar over Tora Aaslands departement - og beholder sitt gamle. Dermed har hun som sjef i det nye Kunnskapsdepartementet ansvaret for alt fra barnehager og grunnskolen til forskning og høyere utdanning. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse