JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trange tider for Citymail

Etter nye minustall fikk sjefen for Bring Citymail i Sverige nylig sparken på dagen. Nå gjelder det å overleve, med lave lønninger som konkurransemiddel.

Den 3. februar fikk Bring Citymails administrerende direktør Mats Forsberg sparken «med umiddelbar virkning», ifølge en pressemelding. Tidligere i uken hadde han lagt fram regnskapet for selskapets eier, Posten Norge.

Bak dramatikken lå en konflikt mellom Forsberg og konsernsjef Dag Mejdell, som også er styreleder i Bring Citymail. Ifølge den offisielle meldingen var de «uenige i en rekke forretningsstrategiske spørsmål».

Etter det Posthornet erfarer, økte Bring Citymails kostnader urovekkende mye i fjor. Forsberg ville satse seg ut av krisen, og slik gambling liker ikke Mejdell.

Røde tall

Selskapet hadde ikke vært lønnsomt siden 2007, Forsbergs første hele år, for deretter å tape 330 millioner kroner på tre år.

Årsregnskapet for 2011 er i skrivende stund ikke publisert, men det står klart at det også denne gang dreier seg om store røde tall.

Også klubbleder Thomas Gorin i SEKO Bring Citymail forsvarer vedtaket om å la direktøren gå.

– Dette har åpenbart ikke fungert. Selskapet har ikke klart å oppnå lønnsomhet selv om vi alle gjør en god jobb og kundene er fornøyde. Da må ledelsen ta ansvaret, sier han.

Tomas Gorin er de ansattes representant i styret og mener at dialogen med eierne er grei.

Etter at Posten Norge høsten 2008 tok et aktivt lederskap i Bring Citymail, har forbedringene vært tydelige.

– Tidligere var dette en lekeplass, men i dag satser selskapet seriøst på arbeidsmiljøet, sier Gorin.

Lave lønninger

– Trivselen er god, vi har vært inne i en positiv utvikling, men alt er relativt. Tidligere var nemlig arbeidsforholdene elendige, og kommer man fra slike kår er det lett å bli sjarmert av enkle grep. Lønnen sjarmerer imidlertid ingen, mener han.

Svenske postlønninger er generelt lave, og Bring Citymail ligger på bunnen. Startlønnen for postbud i Posten AB ligger på brutto 16 000 (norske) kroner per måned.

– I Bring Citymail får vi 13 440 kroner før skatt. Det er så lavt at det har blitt et konkurranseknep på postmarkedet. Posten Norge kan altså underby Posten AB ved hjelp av våre lave lønninger, sier Gorin.

Konkursspekulasjoner

For Bring Citymail er de økonomiske problemene imidlertid så store at den svenske næringslivsavisen Dagens Industri lurer på om selskapet kan være på veg til å kantre. Ifølge «innsatte bransjekilder» er det trolig, på sikt.

Den nye administrerende direktøren Patrik Östberg har ikke ambisjoner om å vokse, bekrefter han. På den annen side er det ikke snakk om å avvikle selskapet.

Også Thomas Gorin tror det finnes håp:

– Hvis Posten Norge vil legge ned Bring Citymail, så sparker man ikke sjefen på denne måten, tror han. Det koster tross alt en del å skifte ut en administrerende direktør.

Citymail ble grunnlagt i Sverige i 1991. Selskapet er Posten ABs eneste konkurrent på brevsiden.

Oppkjøpt av Posten Norge i 2002.

Skiftet navn til Bring Citymail i 2008.

Annonse

Flere saker

Annonse

Citymail ble grunnlagt i Sverige i 1991. Selskapet er Posten ABs eneste konkurrent på brevsiden.

Oppkjøpt av Posten Norge i 2002.

Skiftet navn til Bring Citymail i 2008.