JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn først av alt

Signalet fra medlemmene er klart: Lønningene må økes kraftig i hotell- og restaurantbransjen, som begynner tarifforhandlinger i morgen.

harald.henmo@lomedia.no

Forhandlingsleder Clas Delp kan ikke røpe kravene før de overleveres NHO Reiseliv tirsdag kl. 10.00. Men hovedtemaet blir neppe veldig overraskende.

– Vi fikk tydelig beskjed på tariffkonferansen vi hadde med tillitsvalgte før jul: Lønningene må opp, sier Delp til Magasinet.

Da teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU) la fram sine tall i februar, kom hotell- og restaurantansatte svært dårlig ut. De har en gjennomsnittslønn på under 300 000 kroner i året. Og mens gjennomsnittlig lønnsvekst for 2011 var på 4,3 prosent, var veksten i hotell- og restaurantbransjen på 3,4 prosent.

20 kroner timen

Avdeling 250 i Trondheim gikk allerede før TBU-rapporten ut og spikret lønnskravet til 20 kroner timen. Tallet har senere fått støtte blant annet fra Oslo-avdelingen.

– Landsmøtet til Fellesforbundet gikk jo inn for å heve lønna til lavlønte opp til 95 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Det vil si rundt 40 kroners tillegg på Riksavtalen. Så vi starter med å forlange halvparten, sa Enrique Mora, leder for Avdeling 250, i februar.

Han er medlem av forhandlingsutvalget for Riksavtalen som i morgen overleverer kravene.

Innleie kommer

Frontfagene forhandler for tiden om innleie, vikarbruk og omfangsbestemmelser. Resultatet der kan bli avgjørende for Riksavtalen, der det er økende oppmerksomhet om temaet – som indirekte er helt avgjørende for hovedspørsmålet: Lønnsbetingelsene for alle.

– Det er ikke så mye innleie i vår bransje ennå. Men de tillitsvalgte ser at det kommer. Og det er viktig å være tidlig ute, sier Delp.

– Se for eksempel på byggebransjen, som var veldig forutseende og for eksempel tidlig fikk ordninger om allmenngjøring av tariffavtaler, påpeker forhandlingslederen.

Annonse
Annonse