JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slutter på grunn av lederne

Dårlig lederskap skremmer vekk gode ansatte.

Aller verst er det for dem som jobber med administrasjon og kontor. Det viser en undersøkelse fra Respons Analyse, som har spurt et representativt utvalg på nær 1.100 personer om hva som var grunnen til at de byttet jobb forrige gang.

– Les også: Sjefer leder ikke

Undersøkelsen viser at det er store forskjeller mellom ulike bransjer når det gjelder hvor tilfredse de ansatte er med egne ledere.

Blant administrasjons- og kontoransatte, var det mer enn hver tredje (35 prosent) som byttet jobb på grunn av dårlige ledere.

– Les også: Sjefen er redd for nettbrett

– Svake ledere er alltid en utfordring for de ansatte, sier Stein André Haugerud, direktør i bemannings- og rekrutteringsbyrået Proffice, som har bestilt undersøkelsen.

– Det er få universelle sannheter innenfor ledelsesfaget. Det stilles ulike krav innenfor ulike bransjer. Det som imidlertid er sikkert, er at ledelse er et fag. Ledere må lede, ikke bare holde skuta flytende. Vi er opptatt av at de ansatte skal trives med sine ledere, og har svært tett oppfølging med våre utleide medarbeidere.

Det er ikke bare administrasjons- og kontoransatte som slutter på grunn av dårlig lederskap. 27 prosent av ingeniørene byttet sist jobb på grunn av dårlige ledere.

Like mange finner vi innenfor konsulent-, IT-, og telebransjen.

– Les også: Helt sjef

– Dette er bransjer som preges av sterke fagmiljøer. Innenfor disse sektorene blir det derfor stilt ekstra krav til lederne på to måter, sier Haugerud.

– For det første fordi de ansatte har sterke meninger om hvordan arbeidet bør utføres og hvordan resultatet skal se ut, og for det andre fordi dette er lukrative ansatte som hele tiden blir fristet av konkurrerende bedrifter. Veien over til naboen blir kort hvis man er uenig i grunnleggende interne policyer.

– Les også: Du må jobbe smartere

Grunnen til at mange blir skuffet over sine ledere kan være uavklarte forventninger til arbeidsoppgaver, oppfølging, gjennomføring og sluttprodukter. Man bør forebygge slike uklarheter før problemene oppstår, mener Haugerud:

– Mye av friksjonen mellom ledere og de ansatte har sitt utspring i ustrukturerte ansettelser. I rekrutteringsprosesser er det like viktig at kandidaten blir kjent med bedriften som omvendt. Et av de enkleste tiltakene mot høy turnover i bedrifter er å ha en mer metodisk tilnærming til rekrutteringsprosessene, sier Haugerud.

I tillegg til administrasjon og kontor, ingeniør-, konsulent og IT-bransjen, byttet så mange som 21 prosent av de som sluttet i bygg- og anleggsbransjen jobb på grunn av dårlige ledere.

Annonse
Annonse