JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norges rimeligste fengsel

Knut Storberget kalte Sandeid fengsel «en juvel». Det er ikke helt slik de ansatte kjenner det i dag.

yngvil.mortensen@lomedia.no

Fengselsbetjent Ivar Tokheim gir en situasjonsrapport fra en arbeidsuke i Sandeid i februar:

Tokheim hadde akkurat kommet på vakt en fredag kveld da alarmen gikk. I en av brakkene, der det bor 30 mann, fant han og en annen fengselsbetjent at noen hadde knust dekselet til nødnøkkelen, røsket ned nødtelefonen og kastet den ut av vinduet, knust den manuelle brannvarsleren og satt fyr på den, revet ned plakater om rømningsveier, og spent en dørkarm ut av stilling.

Hvem denne «noen» var, er de ikke helt sikre på. Og samtidig som alarmen går, har en innsatt funnet på et lite sprell, og løper altså naken rundt på gårdsplassen.

– Det var ikke slik før, konstaterer Tokheim. – Ingen vil si noe om hvem som sto bak hærverket, ingen vil anklages for å være tyster, sier han.

Det kan ha vært en som har fått avslag på en søknad. En ble mistenkt for hærverket, og overført til en annen anstalt.

Nakenmannen ble satt på ventecelle.

«Frustrerende jobb»

Noen dager senere skriver en innsatt et leserbrev til Haugesunds avis der han forteller at narkotikaen florerer i det åpne fengselet og at også folk uten rusavhengige blir rekruttert til narkomanien.

Den innsatte står fram med fullt navn og bilde. «(…) jeg har stor respekt for betjentene her i fengselet. De har en vanskelig oppgave med å holde styr på alt og alle her inne. Det må være en veldig frustrerende jobb når en vet om alt som foregår her og ikke har kapasitet og anledning til å endre på det,» skriver den innsatte i leserbrevet, som fører til at han både får seg et slag i ansiktet, og dødstrusler fra innsatte. Han blir også overført til et annet fengsel.

Den innsatte beskriver i leserbrevet virkeligheten slik også de ansatte opplever den.

– Vi får gjort det nødvendigste, men vi mister oversikten over det som foregår. Vi er lite synlige i leiren, sier Ivar Tokheim.

– Det har alltid vært noen innsatte som har vært vanskelige. Nå er de i flertall.

På Sandeid som i andre fengsler med lavere sikkerhet, har klientellet endret seg betraktelig de siste årene. Endringen har skjedd i takt med innføring av elektronisk kontroll, mer samfunnsstraff og betinget soning, større behov for varetektsplasser i de lukkede fengslene, og politisk pålegg om bruk av mer åpen soning.

Sammenlignet med før, har de innsatte flere personlige problemer, de er gjerne uten fast jobb, de har dårligere helse, og mange har rusproblemer.

Trenger mer oppfølging

– De trenger mer oppfølging, som vi ikke har kapasitet til å gi dem her, sier Tokheim.

– Jeg møter de samme innsatte på Sandeid som jeg møtte da jeg jobbet i Åna for noen år siden, forteller fengselsbetjent Olene Skorpe Aarekol. – De har lange domshistorier, og kommer til åpen soning med en gang, forteller hun.

Fengselsleder Jan-Helge Aske sier mange innsatte er mer ressurskrevende enn før, men ikke farlige.

I februar kom nyheten om at Kriminalomsorgens sentrale forvaltning foreslår å legge ned Sandeid og Haugesund fengsler, og bygge et nytt fengsel med 100 plasser i Haugesundområdet.

Utkast til kapasitetsplan er på intern høring i etaten. Deretter vil KSF utarbeide en plan som etter drøfting med tjenestemannsorganisasjonene vil oversendes Justisdepartementet.

Annonse
Annonse