JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Toppledere mot atomterror

Norge slutter seg til den internasjonale kampen for å hindre at terrorister får tak i kjernefysisk materiale og atomvåpen.

Internasjonale ledere lovet tirsdag sterk innsats for å bekjempe atomterror. Blant annet vil de redusere den sivile bruken av høyanriket uran, et materiale som kan brukes til å framstille atomvåpen, til et minimum.

– Kjernefysisk terrorisme er en av de største truslene i vår tid. Terrorister kjenner ingen grenser og kan gjøre ubotelige skader bare med små mengder kjernefysisk materiale, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på toppmøtet i Seoul tirsdag.

Slutterklæringen fra toppmøtet inneholdt imidlertid ikke noen oppfordring om konkrete tiltak, som det sto i forslaget til tekst. Flere land var bekymret for at atomnedrustning skulle havne på agendaen, ifølge en anonym sørkoreansk tjenestemann.

– Les også: – Strengere tiltak mot atomterror

Stoltenberg understreket i sin tale hvor viktig det er å unngå at kjernefysisk materiale havner på feil hender. Norge vil ratifisere konvensjonen om kjernefysisk terrorisme og bidra til økt internasjonalt samarbeid mellom politi og rettsvesen for å forhindre, etterforske og straffeforfølge besittelse og bruk av kjernefysisk materiale.

Regjeringen vi i løpet av året foreslå endringer i straffeloven som sikrer at Norge oppfyller alle krav i konvensjonen. Stoltenberg trakk i sitt innlegg på konferansen i Seoul fram Norges vellykkede samarbeid med Russland om kjernefysisk trygghet og sikkerhet gjennom 20 år.

– Vi har fjernet og sikret radioaktivt avfall og kjernefysisk materiale i Nordvest-Russland i stort omfang. Det har gitt større sikkerhet og økt trygghet for mennesker i begge land, sa han på møtets siste dag.

Nord-Korea

Men atommakten Nord-Korea stjal noe av rampelyset fra toppmøtet lenger sør. Nordkoreanerne gjorde det tirsdag klart at de holder fast ved planene om å skyte opp en langdistanserakett som kan bære atomvåpen. Oppskytingen skal etter planen finne sted i april, og regjeringen i Pyongyang ba tirsdag USAs president Barack Obama «droppe sin konfronterende tankegang».

USA, Sør-Korea og mange andre land stiller seg svært kritiske til oppskytningsplanene, men kritikken avfeies av utenriksdepartementet i Pyongyang.

– Vi vil aldri gi opp retten til å skyte opp en fredelig satellitt. Det er en rett alle selvstendige stater har, og den er viktig for vår økonomiske utvikling, sier en talsmann for departementet til det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Toppmøtet om atomsikkerhet i Seoul samlet stats- og regjeringssjefer fra 53 land samt FN, Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Interpol og EU. Det neste slike toppmøtet skal holdes i Nederland i 2014.

Annonse
Annonse