JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tåler 4 prosent

Nesten halvparten av oss tåler at renten på boliglånet øker med opptil 4 prosent.

En ny undersøkelse fra TNS Gallup viser at 45 prosent er helt eller delvis enig i at de godt tåler en renteøkning på 4 prosentenheter.

Tilsvarende tall i fjorårets undersøkelse var nesten identisk: 46 prosent.

Hver sjette nordmann (61 prosent) er helt eller delvis enig i at de godt tåler en renteøkning på 2 prosentenheter. Det er også uendret i forhold til fjorårets undersøkelse.

Rundt 3.000 personer over 18 år er spurt i undersøkelsen.

– Les også: – For høye boligpriser

– Vi har nå et unormalt lavt rentenivå som følge av den internasjonale finanskrisen som senere er avløst av en statsgjeldskrise i flere europeiske land. De forventede renteøkningene er skjøvet fram i tid. Det er likevel viktig at folk er forberedt på renteøkningene som etter hvert vil komme, sier adm. direktør Arne Hyttnes i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) som står bak undersøkelsen.

– Kontrastene mellom de krisepregede nyhetsmeldingene fra Europa og oppslag her hjemme om nye oljefunn, mangel på arbeidskraft og stigende boligpriser er store.

Hyttnes viser til at folk her i landet også har fått en betydelig reallønnsvekst siste år, og at rentenivået er blitt redusert. På den annen side er gjeldsnivået i husholdningene nå høyere enn noen gang tidligere, og det bidrar til økt sårbarhet,

– Les også: Advarer mot store lån

– For låntakerne er det viktig å se nærmere på hva privatøkonomien tåler av renteøkning, påpeker FNO-direktøren.

– Det er viktig å betale ned på lån og bygge gode buffere som en kan dra nytte av dersom det blir uventede utgifter. Ta gjerne kontakt med banken dersom du er i tvil om du klarer en renteøkning på 2-4 prosentpoeng, råder Hyttnes.

– Les også: Tøffere å få boliglån

Konkurransen i boliglånsmarkedet er nå knallhard, noe en fallende rentemargin vitner om.

– Det er verd å minne om at siden begynnelsen av 1990-tallet har rentemarginen, det vil si avstanden mellom utlåns- og innskuddsrente, blitt mer enn halvert, sier Hyttnes. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse